Minuli četrtek so v galeriji Centra Bánffy odprli razstavo z naslovom “1000 dni” umetnika Endreja Göntérja.

Odprtje razstave je eden izmed dogodkov, ki jih Zavod za kulturo Madžarske Narodnosti Lendava pripravlja ob dnevu madžarske kulture. Na osrednji slovesnosti, ki je potekala minulo soboto, je Endre Göntér prejel nagrado Zala György za življenjsko delo.

Endre Göntér se je rodil 19. februarja 1949 v Dobrovniku. Po končani osnovni šoli je nadaljeval šolanje na učiteljišču v Murski Soboti. Študij je nadaljeval na mariborski Pedagoški akademiji (likovna smer), kjer je diplomiral pri prof. Ludviku Pandurju in prof. Maksu Kavčiču. Deloval je kot likovni pedagog, nato pa je vse do upokojitve deloval kot tehnični urednik tednika Vestnik, kjer se je ukvarjal z grafičnim oblikovanjem in karikaturo.

Bil je med ustanovitelji likovne skupine Grupa 676, ki je združevala slikarje, arhitekte in fotografe. Leta 1987 je bil sprejet v ZDSLU (Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov), od leta 1992 je tudi član DLUPP (Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije). Več kot 50 let predstavlja svoje avtorsko delo na samostojnih in skupinskih razstavah. Je dobitnik številnih nagrad in priznanj, udeležuje se likovnih srečanj, simpozijev in kolonij. Živi in ustvarja v Murski Soboti.

Njegova trenutna razstava vključuje dela, ki so nastala med obdobjem pandemije in tvorijo zanimive kompozicije. Mihael Šooš je v pozdravnem govoru poudaril pomembnost Endrove umetnosti za oba naroda. Razstavo je predstavil in odprl umetnostni zgodovinar Attila Pisznyák, ki je opozoril na tehnične rešitve, podrobnosti na slikah in nenazadnje na sporočila, ki so vgrajena v slike, so zapisali na spletni strani Zavoda za kulturo Madžarske Narodnosti Lendava.

Razstava bo na ogled do 16. februarja.

vir:pomurec.com