Terme Lendava, ki jih je madžarski državni sklad Comitatus Energia od Save Turizma kupil konec leta 2019 in so že več kot leto dni zaprte, bodo s prenovljenimi zgradbami in novimi storitvami v letošnji sezoni pričakale tisoče slovenskih in tujih gostov, napoveduje direktor toplic Daniel Kovacs.

Čeprav hotel Lipa in bazenski kompleks, zanju je kupec odštel devet milijonov evrov, obnavljajo že dobro leto in zunanja podoba tega ne kaže, prvo etapo obnove po Kovacsevih besedah končujejo s ciljem, da bi hotel s toplicami postal eden od ponosov Pomurja in bi pomembno prispeval k uspehu slovenskega turizma.

O podrobnostih Kovacs še ne želi govoriti, več bo, kot pravi, jasno aprila, zato tudi predvideni datum odprtja ni znan, prav tako ne vrednost naložbe. Je pa povedal, da so z manjšo izjemo vsi zaposleni na začasnem čakanju na delo, pri čemer dobivajo 100-odstotno nadomestilo plače, čeprav delovna zakonodaja nalaga samo 80-odstotno.

"Odpuščanj ne bo, bomo pa zaposlili še 15 novih delavcev in ob preizkušeni ekipi 64 zaposlenih iz lokalnega okolja odprli novo poglavje v življenju hotela," pravi Kovacs.

Navedel je tudi, da so imeli pri obnovi težave zaradi prejšnjih izvajalcev, zaradi epidemije covida-19 in večdesetletne odsotnosti vlaganj.

Nad razvojem dogodkov pa so zaskrbljeni v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije, ker obnova traja že več kot leto dni in delavci čakajo, pa tudi z vodstvom se še niso uspeli sestati, tako da ne vedo nič o načrtih.

Z direktorjem Kovacsem se je medtem sestal in pogovarjal o načrtih, ki da so dobro zastavljeni, župan lendavske občine Janez Magyar.

Direktor je pripravljen na sodelovanje z občino na različnih področjih, v podjetju jih zanima tudi lokalna ponudba, da bi v hotelsko ponudbo vključili lokalne pridelovalce in ponudnike vin, sadja, zelenjave in drugih pridelkov. "Dogovorili smo se tudi, da bo naš javni zavod za turizem in razvoj vključil kolesarjenje v hotelski program za goste," je pojasnil Magyar.

"Pogovarjali smo se tudi o njihovih novih naložbah, med katerimi so rastlinjaki, kjer bodo sami pridelovali zelenjavo, kar bo pomembno za goste. Govorila pa sva tudi o sodelovanju v športu, turizmu in kulturi, tudi obveščanju o kulturnih dogodkih," dodaja Magyar.

Med drugim je sogovorniku predlagal, da gostom ponudijo spust po žični drči z Vinariuma ter obisk čokoladnice, muzeja meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, pa stolpa Vinarium. Kmalu bodo lahko uporabljali tudi večnamensko dvorano, kjer se bodo pripravljale oziroma tekmovale ekipe, bodo lahko prebivale v hotelu. "Vsekakor so nam pri vsem najpomembnejše nove zaposlitve naših občanov, mladim v občini pa bomo ponudili brezplačne vstopnice za kopanje," je še dodal Magyar.

vir: sta.si