Čebelarsko društvo Lendava, ki ga bo po odločitvi na nedavnem volilnem občnem zboru še naprej vodil Štefan Cigut, bo letos največ pozornosti namenilo praznovanju 100-letnice društva. Ob tej priložnosti bodo vzpostavili muzej na prostem, posneli promocijski film in izdali bilten o zgodovini čebelarjenja na lendavskem koncu.

Po lanskem večinoma neaktivnem letu, ko so marca zastale vse aktivnosti, saj zaradi epidemije covida-19 ni bilo dogodkov in druženja, trenutne razmere tudi lendavskim čebelarjem omogočajo določene aktivnosti.

Predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut napoveduje, da bo preostanek leta pester in deloven. Kar nekaj aktivnosti, ki jih niso smeli izvesti, so prestavili v drugo polovico leta, ko bodo izvedli tudi nekaj novosti, ki jih prejšnja leta niso.

Osrednji dogodek bo praznovanje 100-letnice, ki so ga prav tako s pomladi prestavili v september in bo “velik organizacijski zalogaj.”

Ta čas urejajo in sanirajo več kot 80 let star čebelnjak, ki so ga z Goričkega preselili v Lendavo. Trenutno je restavriran objekt in delno oprema, nekaj opreme še zbirajo, treba je urediti še okolico. Ko bo objekt dokončno urejen, bo muzej na prostem. Postavljen je pri učnem čebelnjaku pri Dvojezični osnovni šoli 1 in bo dopolnitev učnega čebelnjaka.

Skupaj z madžarskim studiem RTV Slovenija pripravljajo polurni promocijski film, ki bo predstavljal kratko zgodovino čebelarstva in aktualno dogajanje v Čebelarskem društvu Lendava. Predstavili ga bodo na predvečer praznovanja. Izdali bodo brošuro o zgodovini čebelarjenja na lendavskem koncu pred drugo svetovno vojno, ko je bilo območje pod madžarskim delom Avstro-Ogrske.

Maja ali junija so običajno imeli dan odprtih vrat, ki so ga prav tako prestavili na jesen. “Predvidoma v začetku oktobra bomo pripravili Dneve odprtih vrat pri stolpu Vinarium v Lendavskih goricah, kjer bo na ogled tudi čebelarski paviljon Čebelarske zveze Slovenije – Medena zgodba,” napoveduje predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut.

Letošnja novost v delovanju društva bo Medeni dan, ki bo predvidoma drugo soboto v oktobru in na katerem bodo združili zdrav način življenja in medeno kulinariko. Predstavili bodo pridelek medov letošnjega leta. “Letina je zaenkrat zelo slaba, običajno so imeli čebelarji v tem času kar nekaj ‘sodov’ polnih. Akacijevega medu verjetno ne bo, mogoče bo kaj lipovega, pozneje pa bo vse odvisno od kmetovalcev in poljščin, obetamo si tudi ajdov med,” pravi Cigut.

vir: javnost.si