Četrtek, 23 November 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
sola.jpg

Vrtne Hiše

115-letna tradicija Kančalovih v Lendavi PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Torek, 09 Maj 2017 07:28

»Včasih je bil gostilničarski poklic bolj spoštovan«
Z gostom, ki prihaja v gostilno, moraš imeti pristen in prijazen odnos, je prepričana Eva Marija Banutai, ki že skoraj tri desetletja v Lendavi samostojno vodi gostilno Kančal s tradicijo, prav letos dolgo 115 let. »Gostilna mi je v zadovoljstvo, največ pa šteje, da se stalni gostje redno vračajo. Imamo tako mirno ozračje za tiste, ki si želijo spiti kozarec vina ali se okrepčati s tradicionalnimi kulinaričnimi dobrotami, kot je bograč.« Kančalovi ob dobrem brizgancu namreč slovijo tudi po dobri hrani.

Iz Ljubljane na porcijo bograča

»Pred dnevi so me klicale Ljubljančanke, ki me vedno, ko pridejo v Lendavo, obiščejo in pojedo porcijo bograča.« Eva Marija Banutai je dejala, da ima občina posluh za turistične delavce, kar je redkost v pomurskem okolju. »Gostilničarjem je veliko lažje, če občina s svojimi aktivnostmi privablja veliko gostov in turistov od drugod.«

Še posebno prijetno vzdušje je ob nedeljah, ko so v cerkvi v središču Lendave kar tri maše, moški pa, ki čakajo na svoje partnerice, ta čas preživljajo pri Kančalovih. »Družba iz Čentibe že trideset let pred mašo prihaja k nam. Točno vem, kdaj bo kdo v nedeljo stopil v gostilno. Vsakemu skušam nameniti prijazno besedo, pa gostje ti prirastejo k srcu. Včasih, ko koga ni nekaj dni k nam, sem v skrbeh, ali je z njim vse v redu. Pa še nekaj gostje cenijo – kar se zgodi tukaj v gostilni, tukaj tudi ostane,« je povedala Eva Marija Banutai, sicer še predsednica lendavske obrtne zbornice, po poklicu strojna tehnica, ki jo je v gostilniške vode 1989. leta popeljal oče Geza. Pred njim je gostilno vodil njegov oče Jožef Kančal.

Se bo družinsko izročilo nadaljevalo?

Nekoč je gostilničar zavoljo pretoka informacij veljal za nekakšnega, kot je dejala Eva Marija Banutai, podžupana na vasi ali v mestu: »Včasih je bil gostilničarski poklic veliko bolj spoštovan, danes, ko prihajajo različne kontrole, pa imaš občutek, da ko pridejo v gostilno, to takoj pomeni, da si naredil nekaj narobe in da si zato zaslužiš kazen. To je res neprijetno.«

Recept za dobro gostilno je torej preprost: »Rad moraš imeti ta poklic in občutek za ljudi. Vzdušje mi veliko pomeni, v svoji ponudbi pa skušam poskrbeti za tisto, kar ljudje tudi v majhnih mestih pogrešajo.« Kako pa naprej s tradicijo? Emanuel Banutai, sin Eve Marije Banutai, se je po opravljenem doktorskem študiju zaposlil v regionalni pisarni DCAF v Ljubljani, kjer si je že pred časom ustvaril družinsko gnezdo. Soproga Tina, rojena Ljubljančanka, tudi sama s končano fakulteto za varnostne vede, je namreč analitičarka v generalni policijski upravi. Vseeno je tiha želja stalna vrnitev pod Lendavske gorice. »Kariera bo verjetno še kar nekaj let vezana na področje mednarodne policijske dejavnosti, bodisi doma ali v tujini, potem pa dopuščam celo možnost vrnitve v Prekmurje, ki je zasidrano globoko v mojem srcu. Čeprav se morda sliši nenavadno, tudi gostinstvo ni izključeno, kajti po tihem tam nekje v ozadju še vedno tli želja, da nekega dne prevzamem družinsko tradicijo ene najstarejših gostiln v regiji,« je napovedal Emanuel Banutai. To je sicer tudi materina želja.

VIR: Vestnik št. 4, 26.1.2017

 
Home Zadnje Novice 115-letna tradicija Kančalovih v Lendavi
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com