V petek, 12. novembra, so v Lendavi na novo lokacijo premestili zgodovinski subfosilni hrast. Izpred Term Lendava so ga na zahtevo novega lastnika premestili pod lendavski grad.

Poleti 1981 so pri kopanju gramoza v gramoznici pri Petišovcih v globini osem metrov našli subfosilna debla brestov, hrastov, vrb in topolov. Domneva se, da gre za drevesa, ki jih je ob menjavanju svoje struge spodkopala Mura in jih kasneje naplavila ter zasula z debelo plastjo proda.

Najdišče pri Petišovcih je do sedaj najbogatejše tovrstno najdišče v Južni Evropi. Posebno pozornost med najdbami pa ima subfosilno drevo orjaškega hrasta. Celotna dolžina drevesa v času rasti je bila od 30 do 40 metrov, kar ga uvršča med velikane. Sedaj je dolgo le 18 metrov, ker se je pri dvigovanju iz vode zgornji del debla odlomil.

Starost najdbe, ki je bila ugotovljena na podlagi radiokarbonskega datiranja z metodo C14, je okoli 1570 let. Deblo, ki je dobro ohranjeno, ima v spodnjem delu premer 1,2 metra, les na prelomu je čvrst in sive barve, na površini pa pooglenel in razpokan.

Zgodovinski hrast je bila do prejšnjega tedna razstavljen pri Termah Lendava. Na zahtevo novega lastnika hotela pa je bil premeščen na novo lokacijo pod lendavskim gradom.

Vir: pomurec.com