Anton Balažek, nekdanji župan Občine Lendava, ni zlorabil položaja pri financiranju društva Turistična zveza Lendava vabi. Tožilstvo je ugotovilo, da za to ni dokazov in je odstopilo od pregona.

"Balažek je leta 2014 kot župan in s tem odgovorna oseba za izvrševanje proračuna sprejel program pospeševanje razvoja turizma in s tem neposredno financiranje Turistične zveze Lendava vabi. Vendar pa slednja ni imela statusa društva, ki deluje v javnem interesu, ta status pa bi za neposredno financiranje iz proračuna po zakonu o javnih financah morala imeti.

Baležek je s predstavnikom zveze sklenil tri pogodbe o financiranju, zveza je dobila 47 tisoč evrov, naslednje leto pa še 77 tisoč evrov.

Policisti so sumili, da je od tega zveza v letih 2014 in 2015 pridobila premoženjsko korist v višini 72 tisoč evrov," poroča STA.

Izvedenec finančne stroke je ugotovil, da je Balažek kršil pravilnik o postopkih izvrševanja proračuna in zakona o javnih financah, vendar to ni imelo negativnega učinka na občinski proračun, zveza pa ni pridobila protipravne premoženjske koristi, ker je ves prejeti denar vložila v občinski projekt.

Konec maja 2017 so bile hišne preiskave, sodna preiskava pa se je začela leta 2018.

Kot je Balažek povedal za STA, bo zahteval vpogled v sodni spis in se potem odločil, kako bo ravnal, ker da so mu naredili veliko škode.

"Vesel sem, da je bila preiskava korektna, čeprav je dolgo trajala in je to veliko psihološko breme, ampak potrdilo se je, kar sem trdil, da smo delali zakonito in korektno. Tudi javno naročilo je bilo po ugotovitvah izvedenke korektno. Sem pa malo razočaran, ker je bilo to politično podtikanje in klevetanje mojih nasprotnikov, ampak to so, zgleda, metode, ki so dovoljene," je za STA dodal Balažek.

vir: pomurec.com