Triintridesetletna Katarina Utroša je farmacevtka, ki se je v Prekmurje preselila pred petimi leti. Več let je bila zaposlena kot sodelavka za klinične raziskave v Ljubljani, med porodniškim dopustom pa sta se z možem odločila za selitev v njegovo rojstno Lendavo.

Za Lendavo sogovornica pravi, da je zelo prijetno okolje za družinsko življenje. Mož si je tu našel službo v svojem poklicu, sama pa je v prostem času začela ustvarjati naravne kozmetične izdelke in vedno bolj uživala v sestavljanju, mešanju in preizkušanju receptur ter razmišljala o podjetniški poti.

Da bi pomagala svojima dvojčicama
K izdelovanju naravne kozmetike so jo spodbudile zdravstvene težave njenih petletnih dvojčic, ki se že od rojstva borita z atopijskim dermatitisom oziroma kroničnim kožnim vnetjem alergijskega izvora, ki ga spremlja suha, razdražena in srbeča koža. »Kot magistro farmacije z ustreznim strokovnim znanjem in kot skrbno mamico me je njuno stanje spodbudilo k temu, da se čim bolje spopadem z njunimi težavami in začnem sama izdelovati zdravju prijazne naravne kozmetične izdelke iz preverjenih sestavin,« pove. Da bi se čim bolj izognila škodljivim snovem, je zasnovala izdelke, ki vsebujejo zgolj naravne sestavine, primerni pa so za občutljivo kožo in za vse člane družine. »Naravne sestavine so nekako rdeča nit moje kozmetike,« pojasni in doda, da surovine kupuje od lokalnih dobaviteljev.

Njen prvi izdelek je bilo maslo za telo s kamilico
Potrebno znanje za izdelovanje kozmetike je pridobila že na fakulteti med študijem, dodatno pa je prebrskala še številno literaturo s to temo. »Najpomembnejše pa so seveda izkušnje iz prakse. Še vedno se sproti, med delom, največ naučim, tudi vsak spodletel poskus ti da neko novo znanje,« doda.
Recepte sestavlja sama. »Včasih je to videti tako, da priredim kak že preizkušen recept, ga dodelam in izboljšam po svojem okusu in zahtevah. Včasih pa v celoti izdelam svoj recept od začetka,« opiše. V svojem poslanstvu uživa. »To delo je res zanimivo, lahko se igraš na tisoč in en način, včasih ti takoj uspe, v večini primerov pa je potrebnih še kar nekaj dodatnih sprememb in popravkov, da pride do končnega izdelka.« Njen prvi pravi končni izdelek je bilo maslo za telo s kamilico za suho kožo, ki se je uspešno obdržal v ponudbi vse do danes. Zaradi pozitivnih izkušenj se je zanimanje takrat hitro razširilo tudi na sorodnike in prijatelje, zato je stopila na samostojno pot, kar ji je omogočilo, da izpolnjuje svoje poslanstvo tudi širše. Danes je ponudba njenih izdelkov precej širša, zajema balzame za ustnice, tonike in kreme za obraz, masažna olja, serume.

Najljubšega izdelka nima
Ob vprašanju, kateri je njen najljubši izdelek, pove, da najljubšega nima. »V bistvu so vsi narejeni tako, da so meni všeč,« se zasmeje. Vsakodnevno uporablja dezodorant in kremo za obraz, pa tudi balzam za ustnice je skoraj vedno v njenem žepu ali torbici. Predvsem je ponosna na svojo linijo izdelkov z vrtnico, saj vonj vrtnice že od nekdaj obožuje. Tudi mož in hčerki uporabljajo le njene kozmetične izdelke za nego. »Če kdaj kaj pogrešimo, hitro dobim motivacijo, da nam 'namešam' kaj naravnega in pripravim kak nov recept. Če se izkaže za res dobrega, razvijem nov izdelek za prodajo,« pove.
Priznava pa, da je procedura za to, da lahko izdelek prodajaš na trgu, precej zahtevna, tako časovno kot finančno. »Sama na srečo tudi tukaj lahko izkoristim svoje znanje in si vso papirologijo urejam sama, občasno pa tudi za druge, ki niso vešči v tem in potrebujejo pomoč pri izdelavi poročil in urejanju postopkov za prodajo kozmetičnih izdelkov,« pojasni. Veliko vlaga tudi v prepoznavnost in sodeluje z lokalnimi podjetniki, se udeležuje lokalnih dogodkov, tržnic in sejmov.

Izdelke v večini prodaja prek spletne trgovine in pošilja tudi v tujino, vendar je zanjo najpomembnejši slovenski trg. Ravno v tem času se po dobrih dveh letih delovanja podjetja seli v nov poslovni prostor, kjer jo bo možno po najavi tudi obiskati, testirati in kupiti njene izdelke, priti na posvet ali prevzeti naročilo.

vir: vestnik.si