Četrtek, 23 November 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
elizabeta.jpg

Vrtne Hiše

Delajo manjše hidroelektrarne za tuje naročnike natisni E-pošta

Podjetje je strojno opremljeno in kadrovsko okrepljeno za celotno izvedbo naročila
Lendavsko podjetje Oletić GPI Inženiring je lani ustvarilo okoli 1,7 milijona evrov prihodkov, kar je približno toliko kot leto prej, posle pa sklepa skoraj v celoti s tujimi kupci, predvsem iz Avstrije in Madžarske. Podjetje se ukvarja s strojno obdelavo in strojegradnjo, specializirano je predvsem za izdelovanje manjših hidroelektrarn z zmogljivostjo od enega do treh megavatov (MW), trenutno pa izdeluje tudi turbino z zmogljivostjo sedem MW. »Proizvodnjo smo primerno opremili s stroji tudi za naročila večjih dimenzij, imamo pa tudi zelo dobro ekipo zaposlenih, ki je sposobna naročila izvesti zelo kakovostno,« je o temeljih za delovanje podjetja povedal Ivan Oletić, direktor družinskega podjetja.

Lani 300 tisoč evrov za pet strojev

Podjetje, ki se je ob ustanovitvi ukvarjalo le z inženirskimi storitvami, je leta 2004 postavilo v lendavski industrijski coni prvo proizvodno halo v velikosti petsto kvadratnih metrov, in sicer z namenom vzpostaviti lastno strojno proizvodnjo za manjše dimenzije, z usmeritvijo v strojegradnjo in postavitvijo večjih strojev v proizvodnem objektu pa je ta kmalu postal premajhen. Na sosednjem zemljišču, ki so ga prav tako kupili od občine, so leta 2013 postavili novo halo v velikosti tisoč kvadratnih metrov, za investicijo, ki je bila prelomna za rast podjetja, pa namenili 1,7 milijona evrov. Ker je bila proizvodnja še vedno preveč odvisna od negotovega sodelovanja s kooperanti, so se lani odločili še za eno naložbo, in sicer za nakup petih strojev, za kar so namenili 300 tisoč evrov. »Zdaj skoraj vse naredimo doma,« je povedal Oletić, s tem pa se je povečalo tudi število zaposlenih. Leta 2013 je podjetje imelo deset zaposlenih, zdaj jih je 23, dva ali tri delavce pa bodo na novo zaposlili tudi letos. Potrebovali bodo delavce, ki imajo znanje za delo z računalniško vodenimi stroji za obdelavo kovin.

Zaradi slabih izkušenj z drugimi so se kupci vrnili

Čeprav narava proizvodnega programa ne dopušča, da bi imeli vnaprej zagotovljena naročila za neko daljše časovno obdobje, lendavsko podjetje z najpomembnejšimi partnerji sodeluje že dobro desetletje, kar je neko jamstvo za rast podjetja, prav tako pa lahko na osnovi dobrega poslovnega sodelovanja dosega tudi nekoliko višjo ceno od tistih, ki jih ponuja konkurenca. »Naši konkurenti so Slovaki, Čehi in Italijani,« je povedal sogovornik, konkurenčni pritisk pa so najbolj občutili v času krize. Takrat so namreč vsi, ki so se ukvarjali z varjenjem, začeli ponujati vse, samo da bi prišli do posla, kar je na začetku tudi za lendavsko podjetje pomenilo izgubljanje poslov, vendar so se potem kupci zaradi slabih izkušenj z drugimi spet vrnili. Ugotovili so namreč, da je lendavsko podjetje v primerjavi s konkurenco strokovno dobro, da ima dobro tehnologijo in da je glede na število zaposlenih tudi zelo prilagodljivo. »Zdaj nam je uspelo nekoliko dvigniti cene v primerjavi s tistimi, ki so bile v kriznem obdobju, smo se pa v tem času tudi mi veliko naučili, predvsem glede iskanja racionalizacij, izboljšave v tem smislu pa smo predlagali tudi kupcem,« je dejal sobesednik.

Prihodnost in rast podjetja vidi predvsem v korektnem poslovnem sodelovanju s kupci in ustvarjenem zaupanju, seveda pa je za sklenitev vsakega posla pomembna tudi cena. Ko pa si enkrat v sistemu, pove sogovornik, te ta sili, da nenehno rasteš. Ugotavlja namreč, da bo treba počasi razmišljati o novi prostorski širitvi, o čemer pa se bosta odločala že oba s sinom Goranom, ki postopoma prevzema vodenje podjetja, vendar za to na sedanji lokaciji nimajo več možnosti.
Železnica bi koristila

Prostorska utesnjenost je posledica majhnih parcel, ki so jih začrtali na začetku urejanja industrijske cone, glede na vrsto proizvodnje, ki se tu razvija, pa je, pove sogovornik, vse bolj neustrezna tudi cestna infrastruktura, predvsem za prevažanje težkega tovora. Hitra rast podjetij v industrijski coni, ki že preraščajo v srednje velika in velika podjetja, pa je presenetila tudi  njega samega.

S poslovnega vidika je Lendava zaradi bližine treh držav dobra lokacija, ugotavlja Oletić, seveda pa bi bila za njihovo podjetje pomembna prednost pri pridobivanju posla, če bi bila Lendava povezana z železnico. To bi namreč kupcu znižalo stroške prevoza. Jeklene kose velikih dimenzij namreč prepeljejo v pristanišči v Kopru in Trstu in od tam potem potujejo po svetu.

VIR: Vestnik št. 14, 6.4.2017

 
Home
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com