Sobota, 20 Januar 2018
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
park.jpg

Vrtne Hiše

MOJ PRISPEVEK
Usodna privlačnost umetnosti natisni E-pošta

Nesojeni gozdar je razstavljal dela vrhunskih umetnikov. Danes ga poznamo predvsem kot ustvarjalnega upokojenca, še vedno polnega idej in vizij, kakršne je uresničeval v Galeriji-Muzeju Lendava.
Franca Geriča je že v otroških letih, ki jih je preživel v Gaberju, navduševala narava, zato je sanjal o tem, da bo gozdar, kot je bil njegov stric. Vijugasta življenjska pot ga je potem pripeljala do poklica učitelja likovnega pouka in kamnoseka. Danes ga poznamo predvsem kot ustvarjalnega upokojenca, še vedno polnega idej in vizij, kakršne je uresničeval kot direktor Galerije-Muzeja Lendava.

Več ...
 
Lendava - najbolj vzhodno slovensko mesto, ki skriva številne zaklade natisni E-pošta

Lendava, svetovna prestolnica bograča, ki jo v zadnjih časih obiščejo številni obiskovalci, ki jih med vinorodne griče privablja razgledni stolp, skriva nemalo čudovitih kotičkov. Tokrat smo jih za vas raziskali mi in, kdo ve, mogoče komu dali idejo za popestritev prostega dne.

Lendava leži na skrajnem vzhodu Slovenije, tik ob meji z Madžarsko in le nekaj kilometrov od Hrvaške. Prebivalstvo je narodnostno mešano, četrtina prebivalstva je madžarske narodnosti, tu pa živijo tudi pripadniki hrvaške manjšine.

Več ...
 
Ko imaš kupce, lahko večaš proizvodnjo natisni E-pošta

V vinski kleti Kelenc v Lendavskih goricah je prostora za 150 tisoč litrov vina, po trgatvi pa je v kleti več kot 90 tisoč litrov novega vina
Vinska klet Kelenc se nahaja v osrčju Lendavskih goric, nedaleč od razglednega stolpa Vinarium, mimo nje pa vodi vinska cesta. Pri Kelenčevih imajo sicer že dolgo vinogradniško tradicijo. Iz vinograda, kjer so pridelovali vino predvsem za lastne potrebe in za nekaj kupcev, pa ga je na pet hektarjev obdelovalnih površin v slabih dvajsetih letih razširil Darko Kelenc.

Več ...
 
Lončar Marjan Cojhter iz Lendave natisni E-pošta


V lončenih pekačih so jedi okusnejše.
Marjan Cojhter iz Lendave ohranja prekmursko tradicijo ročne izdelave lončarskih izdelkov na lončarskem vretenu, ob tem pa poskrbi tudi za tradicionalne poslikave. V treh desetletjih je pod njegovimi rokami nastalo že veliko izdelkov, ki jih uporabljajo v Sloveniji in tujini. Med njimi pa so tudi taki, ki so le za okras. »Po poklicu sem sicer kuhar in rad kaj dobrega skuham, vendar me je vedno bolj privlačilo oblikovanje izdelkov iz gline in tudi iz drugih materialov.« Njegova poklicna povezanost s keramiko in lončarstvom se je začela v dolgovaški opekarni, kjer je bil tudi obrat lončarstva.

Več ...
 
Intervju: Božo Pongrac o tem, kako je našel jutro natisni E-pošta
Odložil je klobuk z velikimi krajci na sosednji stol, počasi mešal kavo in začel pripovedovati o tem, kako se zanj dan začne. »Ja, za mene so jutra že dolgo dolgo najlepša. Nekako sem sprejel to naravno življenje. To prebujanje, ki ga vidiš, na primer danes, ko je tako lep sončen dan, in ko stopiš iz hiše ter začutiš ... težko bi to opisal z besedami. Človek enostavno mora začutiti to prebujanje, to energijo, ki te napolni in ki deluje.  Ko zjutraj pridobiš to jutranjo moč, si ves dan čisto drugačen. Prvo, kamor se zazrem, je nebo, potem pa začnem poslušati. Zdaj se že slišijo ptički ob šestih, šestih in petnajst. Ko to slišiš, pomeni, da si spet živ. Res je to nekaj neverjetnega,«  je govoril Božo Pongrac iz Lendavskih Goric, naš tokratni intervjuvanec, ki smo ga z razlogom ravno zdaj povabili k besedi.
Več ...
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Stran 1 od 2
Home MOJ PRISPEVEK
Copyright © 2018. lendava.net. Designed by Shape5.com