Ob gasilskem domu PGD Lendava je bila danes, v petek, 9. novembra,  slovesnost ob začetku gradnje novega Centra za zaščito in reševanje Lendava.


Slovesnosti so se udeležili minister za obrambo Karl Erjavec, poslanec DZ Ferenc Horváth, župan Občine Lendava mag. Anton Balažek, generalni direktor URSZR Darko But, predsednik GZ Lendava Srečko Prendl in drugi.

V centru, ki ga bodo zgradili do maja prihodnje leto bodo pod isto streho združeni gasilci, Civilna zaščita in Rdeči križ. Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je povedal, da je investicija vredna en milijon evrov in dodal: »Vstopili smo v en partnerski odnos v katerem bo občina zagotovila prostore. Gasilska zveza se je zavezala, da bo okrepila gasilstvo in strokovno delo v PGD. K projektu so pristopile tudi humanitarne organizacije predvsem Rdeči križ, ki bo imel tu prostore.«

Pri opremljanju centra župan računa na pomoč države in gospodarskih subjektov iz lokalnega okolja. Minister Erjavec je ob tem dodal, da bo ministrstvo pomagalo pri nakupu materialnih sredstev in dodal: »Glavne grožnje so naravne in druge nesreče. Vesel sem, da bo ta moderen center omogočal povezovanje različnih služb, ki skrbijo za našo varnost.

Prostovoljni gasilci predstavljate hrbtenico sistema zaščite in reševanja in to delate v svojem prostem času in včasih tudi za svoj denar. Zato vam moramo biti vsi hvaležni.« Minister Erjavec je županu predlagal, da v sklopu centra zgradijo tudi heliport.

Župan Balažek je opozoril na pomanjkljivosti na zakonodajnem področju zaradi katerih imajo v občinah ne malo težav. Po besedah ministra Erjavca ministrstvo za obrambo že prijavlja prenovo Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Center za zaščito in reševanje Lendava bodo začeli graditi v prihodnjih dneh.

 Foto: Borut Podgoršek, MORS