Terme Lendava prehajajo v madžarske roke, kar v pri nekaterih vzbuja pomisleke in celo paranojo. Investitorji naj bi se osredotočili predvsem na športni turizem.
Slovenski turizem letos ponovno beleži rekordno število obiskov in nočitev. Tako je tudi v Lendavi, kjer so v lanskem letu zabeležili rekordnih 140.000 nočitev, letos pa jim kaže še bolje in pričakujejo za še 10 odstotkov več nočitev. Paradni konj lendavske turistične namestitvene ponudbe, Terme Lendava, prehaja v madžarske roke. Nekateri imajo ob tem pomisleke ter celo svarijo pred projektom tako imenovane velike Madžarske. Prodaji nasprotuje tudi gospodarski minister Počivalšek.

Sedem ponudnikov, Madžari z daleč najvišjo ponudbo
Po naših informacijah se je za Terme Lendava potegovalo sedem ponudnikov. Madžarski sklad je ponudil devet milijonov evrov, kar tri milijone oziroma pol več kot drugi najboljši ponudnik, ki je za terme ponudil šest milijonov. Posel je v zaključni fazi, končal pa naj bi se šele v začetku prihodnjega leta.

Novi lastnik, madžarski sklad, je v stoodstotni lastni madžarske države. Nekateri zato opozarjajo na projekt obujanja velike Madžarske in invazijo Madžarov na Pomurje. Lendavski župan Anton Balažek, ki je pred nekaj dnevi predstavil rekordne podatke o obiskanosti občine, nevarnosti za to ne vidi.
 
"Mene ne moti lastniška struktura, pa mislim, da nobenega ne bi smela motit, če je vsebina prava in če je odnos korekten. Seveda pa se potem to tudi neka paranoja zganja in tako naprej, saj verjetno lastniki vedo kaj počenjajo", je prepričan Balažek.

Madžare zanima športni turizem
Po naših informacijah naj bi se Madžari osredotočili predvsem na športni turizem. Iz sosednje države že prihaja pokrovitelj nogometnega kluba, prav v bližini term pa se bo v naslednjih mesecih gradila nogometna akademija s tremi nogometnimi igrišči, od tega dvema ogrevanima, igrišče za odbojko ter dijaški dom. Tudi tu so investitorji Madžari.

"Igrišča z umetno travo, naravno travo, ogrevana igrišča, vse to se bo pri nas zgodilo v naslednjih nekaj mesecih in seveda to daje nove priložnosti", še pojasnjuje Balažek.

Počivalšek nasprotuje prodaji
Doslej je sicer veljalo, da so največ nočitev v države ustvarile ravno zdraviliške občine, kjer turistična sezona traja vseh 365 dni v letu, letos pa so jih po številu nočitev prvič prehitele gorske občine. Gospodarski minister Počivalšek zato meni, da je termalni turizem ena od strategij slovenske turistične ponudbe in nasprotuje prodaji term, a hkrati priznava da neposrednih vzvodov za vplivanje na prodajo nima.

VIR: Sobotainfo.com