V petek in soboto, 22. in 23. junija, je Lendava pričela utripati v poletnem ritmu. S postavitvijo Urbanega travnika iz dežnikov, družinskim izdelovanjem lampijonov želja, osupljivo cirkuško akrobatsko predstavo ter uvodnim koncertom skupine Wild Strings Trio se je pričel Festival Poleti v Lendavo, ki bo kar tri mesece bogatil dneve in večere domačinov in obiskovalcev našega najbolj vzhodnega mesta.

Živahno dogajanje in dober obisk sta odlična popotnica festivalu, v okviru katerega se bo do sredine septembra odvilo okoli 170 brezplačnih prireditev.

V petkovem popoldnevu je na platoju pred Gledališko in koncertno dvorano Lendava zrasel travnik belih dežnikov, ki so jih potiskali otroci lendavskih osnovnih šol in vzgojnih zavodov, z njihovo postavitvijo po tleh in s skulpturami nekaj metrov nad tlemi pa se je ploščad pred dvorano spremenila v pisan Urbani travnik. Ta bo na veselje obiskovalcev cvetel vse poletje, domiselna in prisrčna postavitev, ideja je zrasla iz lendavske dežnikarske tradicije, pa je že v prvem dnevu pritegnila številne obiskovalce uvodnega večera. Ta se je nadaljeval pod streho s sijajno predstavo novega cirkusa Lurrak baskovske cirkuško-akrobatske skupine Aire Aire, ki je povsem navdušila dodobra zapolnjeno Gledališko in koncertno dvorano. Z osupljivimi akrobacijami, pospremljenimi z na izvirni način izvajano baskovsko glasbo, so vhunski izvajalci skozi vso predstavo dvigovali temperaturo v dvorani. Težko bi si zamislili bolj udaren in obetajoč večer, ki nakazuje, da bo tudi v naslednjih mesecih vredno obiskati Lendavo.

V soboto so bile družine z otroki in vsi v duši ustvarjalni povabljeni na krasitev lampijonov želja. Kot nam je povedala Mojca Redjko, programska sodelavka festivala Poleti v Lendavo, je bil odziv obiskovalcev nad pričakovanji – dobre želje je pisalo in risalo čez 120 udeležencev. Pod otroškimi in odraslimi rokami so nastajale izvirne risbe in zapisi dobrih želja: za lepe počitnice, srečo v družini, veselje, tudi rojstnodnevno voščilo za babico. »Ob današnjem sončevem obratu smo želeli prižgati in spustiti v nebo lampijone želja. Tako bi na kresni večer namesto kresa zagoreli številni majhni ognji, ki bi poleteli v neznano, vendar nam žal ni uspelo dobiti ustreznega dovoljenja. Tako so lampijoni želja romali na domove tistih, ki so jih ustvarili, mi pa smo namesto tega v večerno nebo simbolično spustili bele balone.«

Sobotni večer je zaključil koncert skupine Wild Strings Trio na letnem odru GKD. Violinistka, čelist in kitarist, ki gradijo na klasični in jazz glasbi, izpopolnjeni z navdihujočimi izzivi folk umetnosti, so znova navdušili s svojim prepoznavnim nastopom.

Sobotno dogajanje je dopolnil tudi prvi nastop folkornih skupin FD Pomurje Lendava in Murakeresztur iz sosednje Madžarske, ki so se ob glasbi zavrteli na prizorišču pred stolpom Vinarium.

Ob zaključku nadvse uspešnih uvodnih dni festivala lahko zapišemo, da je Lendava odlično pripravljena na poletje, ki obeta, da bo v mestu in okolici v naslednjih mesecih karseda živahno in zabavno.

VIR: radiotomi.si / Foto Tomaž Galič