V Lendavi so ljudje ogorčeni, ker je okoljsko ministrstvo odpravilo Arsov sklep o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Bioplinarni Lendava oziroma njenemu upravljavcu Ecos Centru, pravi lendavski župan Anton Balažek.

Kljub vsem nevšečnostim in okoljski škodi, ki jo je v obdobju svojega delovanja povzročila bioplinarna, dovoljenje za njeno delovanje ostaja veljavno. A to ne pomeni, da bo lahko kmalu spet začela delovati, saj ostaja veljavna inšpekcijska prepoved obratovanja, dokler upravljavci ne bodo odpravili vseh nepravilnosti. Toda družba Ecos Center, najemnica bioplinarne, zadnje mesece ne kaže volje za ponovni zagon naprave.

Po poročanju stečajnega upravitelja Matjaža Nanuta, ki vodi stečajni postopek lastnice bioplinarne, družbe Ecos, je najemnica »zelo slabo odzivna«, že nekaj časa ne plačuje najemnine in ne izvaja ukrepov, ki jih je odredila okoljska inšpekcija. Stečajni upravitelj se pripravlja na prvo dražbo za prodajo bioplinarne in ga (ne)sodelovanje Ecos Centra ne zanima več pretirano.»

Da OVD bioplinarne ostaja veljavno, za nas v stečajnem postopku ne pomeni nič, saj bo novi lastnik moral zahtevati spremembo upravljavca v dovoljenju in pri tem izpolniti enake pogoje, kot če bi dovoljenje pridobival na novo. Prodaja bo morda le malo lažja zaradi boljšega občutka kupcev, da dovoljenje ostaja,« pravi Darinka Zorko iz pisarne Matjaža Nanuta.

Lastnik Ecos Centra Jožef Pavlinjek ni odgovoril na naše telefonske klice, lendavski župan Balažek pa pravi, da so z občine na MOP poslali dopis z zahtevo po reviziji odločitve o odpravi odvzema OVD. »Če se na MOP ne bo zgodilo nič, imamo pripravljene protiukrepe,« je napovedal.
VIR: DELO.si