Sobota, 20 Januar 2018
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
trojica.jpg

Vrtne Hiše

Tri desetletja lendavskega hotela Lipa natisni E-pošta

V hotelu Lipa v Termah Lendava so do danes gostili več kot četrt milijona obiskovalcev, našteli pa čez milijon hotelskih prenočitev
"V tridesetih letih se je zagotovo marsikaj zgodilo, eno pa je ostalo stalnica. Terme Lendava so se nenehno razvijale, iskale nove poti do kupcev in tako nameravamo tudi naprej. Prepričan sem, da bomo z mojimi sodelavci to uspešno opravili," je v uvodu tiskovne konference ob visokem jubileju hotela Lipa povedal direktor Term Lendava Igor Magdič. V hotelu Lipa so v treh desetletjih gostili več kot četrt milijona obiskovalcev ter našteli čez milijon hotelskih prenočitev. Hotel Lipa je danes del ponudbe Term Lendava, ki delujejo v okviru Savine dejavnosti turizem pod krovno blagovno znamko Sava Hotels & Resorts.
Začetki razvoja Term Lendava segajo v leto 1965, ko je v vasici Petišovci v bližini Lendave na naftnem polju pri izkopavanju vrtine namesto pričakovane nafte na površje bruhnila vroča voda. Domačini so ugotovili, da kopanje v tej vodi pri ljudeh lajša tegobe, ki jih prinesejo leta.

Tako so se v tem predelu Slovenije pričeli zametki turizma, ki je prvi vrhunec doživel leta 1980, ko so zgradili hotel Lipa s tremi zvezdicami in 140 ležišči, leta 1983 pa se je na podlagi posebnosti lendavske vode, ki vsebuje parafin in je bila razglašena za naravno zdravilno sredstvo z blagodejnimi učinki, pričel razvoj enega najmanjših slovenskih zdravilišč. Kot je povedal prokurist Term Lendava Aleksander Varga, nato dobro desetletje ni bilo posebnega razvoja današnjih Term Lendava, saj so šele leta 1992 dogradili hotel, ki danes razpolaga z 209 posteljami. V letu 2003 so zgradili kamp, leto pozneje pa so ponudbo namestitvenih kapacitet razširili z izgradnjo apartmajskega naselja Lipov gaj, kjer imajo v 84 apartmajih 228 postelj. V zadnjem desetletju so nenehno tudi dograjevali in obnavljali bazenske površine, postopoma pa novo podobo dobivajo tudi hotelske sobe. Tudi v prihodnjih letih bodo s številnimi investicijami in izobraževanjem zaposlenih poskušali še izboljšati turistično ponudbo. "Od investicijskih vlaganj imamo v načrtu izgradnjo plavalnega bazena za hladnejše dni, saj opažamo, da v dneh od septembra do aprila naši aktivnejši gosti pogrešajo možnost plavanja, ker imamo v tem obdobju sedaj le bazene s termalno, toplejšo vodo," je enega izmed načrtov za prihodnje iznesel Magdič. S sodelavci se bo v letu 2011 lotil obnove zunanjega termalnega bazena, ki je največji hotelski bazen in zato pomemben element v njihovi ponudbi.

V Termah Lendava ugotavljajo, da je mogoče v zadnjem obdobju zaznati vedno večje pritiske na cene, predvsem na domačem trgu. "Cenovno smo praktično na isti prodajni ravni kot hoteli s štirimi zvezdicami, vendar naši sodelavci delajo z vsem srcem, nekateri med njimi že celih trideset let, in ta gostoljubnost, ki jo izžarevajo na vsakem koraku, velikokrat pomeni več kot kakšna zvezdica," je na koncu poudaril vodja marketinga v Termah Lendava Dejan Berić.

Lani našteli 99 tisoč prenočitev

V hotelu Lipa, apartmajskem naselju ter kampu Term Lendava so v minulem letu ustvarili skupno dobrih 99 tisoč prenočitev, kar je na enaki ravni kot v letu 2009, porast števila prenočitev pa ugotavljajo v avtokampu Lipa. "Še vedno prevladujejo domači gosti, teh je okoli 55 odstotkov, sledi Avstrija s 40 odstotki, preostalih pet odstotkov prenočitev pa si razdelijo Nemčija, Francija, Češka, Madžarska, Srbija in Hrvaška. Povprečna doba bivanja je vedno krajša. Sedaj se že močno približuje štirim dnevom. Ljudje se za počitnice v termah odločajo na izredno kratek rok, včasih celo z danes na jutri," je povedal vodja marketinga v Termah Lendava Dejan Berić. Po njegovi statistiki obiskovalci Term Lendava povprašujejo po krajših programih in cenovno ugodnejših aranžmajih.

Veliko si obetajo od termalnega jezera

Občina Lendava in Terme Lendava se bodo v prihodnje lotile projekta, kot zatrjuje direktor Term Lendava Igor Magdič, edinstvenega v tem delu Evrope. Na lokaciji med Termami Lendava in naseljem Trimlini bodo na devetih hektarjih površin uredili termalno jezero z apartmajskim naseljem za prodajo na tržišču. Projekt naj bi uresničili na podlagi javno-zasebnega partnerstva, v katerem bodo investitorji sodelovali s svojim vložkom, občina Lendava z zemljišči, Terme Lendava pa s svojim znanjem. "Ko bomo to troje združili, bo to edinstvena ponudba v tem delu Evrope, ki nam bo prav gotovo dala imenitno priložnost, da se umestimo tudi na preostale trge, ki jih trenutno še ne obdelujemo," je dodal Magdič. Idejna zasnova tega projekta je že narejena, sedaj aktivno iščejo investitorje.

VIR: Večer / MIHA ŠOŠTARIČ
 
Home
Copyright © 2018. lendava.net. Designed by Shape5.com