Lendavski občinski svet bo ponovno odločal o višini subvencije za oskrbo s pitno vodo. Župan Anton Balažek je namreč zadržal objavo že sprejetega sklepa, ki so ga svetniki sprejeli decembra lani. Zaradi popravnega izpita bi lahko pričakovali ogenj v strehi, če bi bil nov predlog slabši za uporabnike, a je zanje ugodnejši zato, ker bo strošek uporabe javne infrastrukture oziroma omrežnine zanje naraščal postopoma. Če se bodo svetniki v četrtek strinjali z novim predlogom bo subvencija letos znašala 21 odstotkov, prihodnje leto 14 in leta 2020 7 odstotkov.

 

Prvi sklep pa je bil, da bo subvencija letos in tudi naslednji dve leti znašala po 7 odstotkov. Za nepridobitne porabnike vode z osnovnim priključkom bo letos znižana cena omrežnine znašala 2,871 evrov na mesec, lendavska občina pa se bo s tem odrekla proračunskim prihodkom v višini 54 tisoč evrov. Bolj kot višina subvencije v lendavskem koncu pa vse bolj vzbujajo pozornost zelo velike razlike v ceni omrežnin in da se s tem, kljub temu, da gre za enotni projekt pomurskega vodovoda, ustvarjajo zelo velike razlike za ljudi glede na kraj bivanja.

Ob tem je treba poudariti, da se je za 50 odstotno subvencijo omrežnine že odločila dobrovniška občina, medtem ko preostale občine iz sistema A pomurskega vodovoda, Odranci, Črenšovci, Turnišče, Velika Polana in Kobilje, novega elaborata o oblikovanju cene storitev oskrbe s pitno vodo še niso sprejemale. Počasnost pri sprejemanju temeljnega dokumenta o upravljanju vodovoda je seveda posledica tega, da občine nimajo urejenega lastništva za svoje omrežje, prav tako lastništva niso dogovorno rešile niti za nov sistem. Uspele pa so se dogovoriti, da bo njihov skupni upravljalec podjetje Eko-park in da bo solidarnost veljala pri vodarini. Ta bo za vse 0,5161 evrov za kubični meter ( brez DDV) .

Vir: Pomurje.si