Cerkev Svete Katarine, ki stoji pod grajskim hribom, je bila zgrajena v baročnem slogu leta 1751. Enoladijsko svetišče bogatita baročni oltar in prižnica. Za glavnim oltarjem je slika sv. Katarine Sienske iz leta 1800, ki je delo italijanskega slikarja Barazuttija. Pod prezbiterijem je grobnica. Vhod v njo je bil nekdaj pod oltarjem, vendar so ga leta 1936 zazidali. V grobnici je pokopanih več ustanoviteljev cerkve in ženski člani družine Eszterhazy. Zvonik stoji pred glavnim vhodom. V cerkvi imajo zlat kelih, ki ga je podaril graščak Baffy leta 1608. Na Cerkvenem trgu stojijo kip Antona Martina Slomška, kip Štefana Ogrskega in kip Svetega Florijana.


ZGODOVINA:

Za časa knezov Koclja in Pribine, ki sta s pomočjo svetih bratov Cirila in Metoda širila katoliško vero, se omenja tudi prva cerkev v Lendavi okoli leta 840. Ob prihodu Madžarov je bila cerkev uničena. Leta 1100 zgrajeno cerkev so posvetili Mariji. To je bilo v obdobju prvega madžarskega kralja Štefana. Na mestu, kjer stoji današnja cerkev sv. Katarine, je bila v obdobju okrog 1503. leta manjša cerkev.

Med reformacijo so Banffyji prevzeli luteransko vero in ji ostali zvesti do 1598. leta, ko je Krištof prestopil v katoliško vero, pri gradu pa je dal graditi cerkvico, ki so jo dokončali 1608. leta. Leta 1683 je zgorela. Naslednje leto so jo popravili in sezidali oboke, uporabljali pa so jo za verske obrede, dokler ni prišel Esterhazy, ki je dal zgraditi v letih 1749–1751 sedanjo cerkev, ki so jo posvetili sv. Katarini. V omenjeni rodbini je bila tudi ženska, ki se je imenovala Katarina.

Posvetil jo je Franc Tauzy, zagrebški škof, leta 1751. Za glavnim oltarjem jo krasi slika sv. Katarine Sienske, zavetnice znanosti in študirajoče mladine. Slika je delo italijanskega slikarja Barazuttija iz leta 1800. Zidavo cerkve so prilagodili cesti, zato ni obrnjena proti vzhodu. V cerkvi so štirje stranski oltarji. Zidana je v čistem baročnem slogu, katerega pa so razna popravila nekoliko pokvarila. Okoli glavnega oltarja so nameščeni štirje veliki svetniki: sv. Ambrož, sv. Hieronim, sv. Gregor in sv. Avguštin.

Pod cerkvijo je bila grobnica, v kateri so kot prvega pokopali 1790. leta upravitelja Esterhazyjevega posestva Antona Tarnucia, nazadnje (leta 1916) pa Mihaela Tarnocyja. Iz vizitacijskega zapisnika iz leta 1778 zvemo, da so bili že tedaj verski obredi v madžarskem in vendskem ( slovenskem ) jeziku. Tako je tudi zdaj, proti koncu 20. stoletja, kajti maše so v obeh jezikih. Cerkev sv. Katarine v Lendavi je bila od 1916. leta brez zvonov, kajti za časa prve svetovne vojne so jih pretopili v topovske granate. Deset let poz­neje, leta 1926, so dobili nove zvonove.

V lendavsko župnijo so vključeni tile kraji: Lendava,Trimlini, Čentiba, Dolnji in Gornji Lakoš, Gaberje, Kapca, Dolga vas, Mostje, Banuta, Dolina, Pince, Pince-Marof, Benica, Petišovci, Kot ter Lendavske in Dolgovaške Gorice.


VIRI:
KRAJI.eu : http://kraji.eu/slovenija/lendava_cerkev_svete_katarine/slo#ixzz58EJiGS8I
WIKIPEDIA : https://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkev_svete_Katarine,_Lendava