Sobota, 20 Januar 2018
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
stadion.jpg

Vrtne Hiše

ŠPORT Lendava
Šport

Nogometni klub Nafta


Nogomet je šport, ki je s svojo bogato zgodovino zaznamoval športno življenje Lendave in okoliških krajev. V letu 2003 je praznoval stoto obletnico, kar ga uvršča ob bok velikanu, kakršen je Real iz Madrida.
Zlato obdobje nogometa se je začelo po 2. svetovni vojni. Takrat je klub spremenil ime v Telovadno društvo Nafta. Prvo tekmo so odigrali leta 1945 v Lendavi, in sicer z vojaki Jugoslovanske ljudske armade, ki so v Lendavi služili vojaški rok. Lendavčani so zmagali s 5 : 0.
Prva stopnička k uspehu je bilo sodelovanje v slovenskem prvenstvu. Velik sloves moštva je pri nasprotnikih zbujal strah. Kljub neuigranosti ekipe, predvsem napadalcev, so nizali uspeh za uspehom. V celem prvenstvu so dosegli šest zmag, enkrat so remizirali in enkrat izgubili. Ko so na zadnji tekmi v Celju premagali Rudarja s 4 : 3, so zasedli prvo mesto na lestvici in postali igralci prve jugoslovanske lige.
Pred začetkom prvenstva so posodobili stadion. Pri tem so pomagali tudi zaposleni na bližnjih naftnih poljih.
Prebivalci mesta in okolice so z velikim zanimanjem pričakovali začetek prvenstva, kajti že prvi krog je postregel navijačem s pravo poslastico. V Lendavo je pripotoval splitski Hajduk. Tekmo si je ogledalo 2000 gledalcev, prišli so celo iz Murske Sobote, Maribora, Čakovca in Varaždina. Hajduk je zmagal s 3: 1, zadetek za Lendavo je dosegel Hegedüš. Nato so Lendavčani gostovali še v Beogradu, Sarajevu in Skopju ter predčasno končali tekmovanje v prvi ligi.
V samostojni Sloveniji so že igrali v prvi slovenski ligi, sedaj pa si z vzgojo mladega kadra želijo ponoviti uspeh in z igro v prvi ligi dokazati, da uspehi lendavskega nogometa niso bili naključni.

 

Badmintonski klub Mladost Lendava
Badminton je leta 1971 za Lendavo pomenil eksotiko, saj kot šport z azijskim poreklom domačinom še ni bil znan. Približal jim ga je Viljem Sekereš, ki se je z badmintonom seznanil na svojem študiju v Zagrebu, in ustanovil badmintonsko sekcijo v okviru Šolskega športnega društva Mladost. Zaradi atraktivnosti, zanimivosti in nasploh kot noviteta je igra hitro dobila svoje prve lendavske privržence.
Domačini so že leto po ustanovitvi organizirali večje turnirje, hkrati pa novačili in proizvajali igralce, ki so dosegali uspehe; med prvimi je gotovo naziv republiškega prvaka v sezoni 1974/75, ko je Franc Pal zmagal med pionirji. Izjemna badmintonistka tistega obdobja je tudi večkratna pionirska prvakinja Slavica Šlibar.
V vrstah kluba so trenirali tudi člani, ki so nastopili za (takratno) jugoslovansko in kasneje slovensko reprezentanco, udeleževali pa so se večjih mednarodnih prvenstev, mladinskih in članskih, posamičnih in ekipnih v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji ter na Nizozemskem, Hrvaškem, Slovaškem, Madžarskem, od koder so se vračali z uspehi.
Leta 1992 se je sekcija ŠŠD Mladost preimenovala v Badmintonski klub Mladost. Igralci, ki so se takrat začeli oblikovati, so današnji mladinski in članski državni prvaki, nekateri reprezentanti, ali pa vsaj posegajo po mestih blizu vrha. K temu je gotovo pripomoglo strokovno in kakovostno delo v klubu. Eden odmevnejših uspehov v analih kluba ostaja ekipni uspeh prve ekipe Mladosti, ki se je kot državna podprvakinja udeležila Evropskega klubskega pokala v nizozemskem Eindhovnu.
V domeni kluba po dobrih 30 letih delovanja še zmeraj ostaja skrb za kakovostno delo z mladimi, organizacija priprav, domačih tekmovanj ter pomoč pri večjih slovenskih prvenstvih, vpeljevanje treningov za rekreativce in splošno popularizacijo tega športa v Lendavi in širši okolici.

 

Speedway team Lendava
Leta 1978 je skupina zagnancev zazrtih v prihodnost širokopotezno začela z izgradnjo speedway stadiona v Petišovcih. Od takrat do danes se je na objektu zvrstilo veliko domačih in mednarodnih prireditev. Speedway je šport, ki je ime Lendave ponesel daleč v svet, celo v daljno Avstralijo in na Novo Zelandijo. Nobena druga športna zvrst v Lendavi namreč ni premogla udeležbe tolikšnega števila tekmovalcev iz svetovne elite. Dirko za zlato čelado leta 1983 je celo neposredno prenašala televizija.
Čeprav speedway v Sloveniji, kakor tudi drugod po svetu, nikoli ni bil množičen šport, navdušencev in zanimanja zanj ni primanjkovalo. Mednarodne dirke za "Zlato čelado", ki so se vrstile v letih od 1979 do 1985, so privabljale na tisoče gledalcev iz Slovenije in sveta. Na stezi so ob boku najboljših tekmovalcev sveta tekmovali tudi domači tekmovalci. Tako se lahko društvo pohvali z naslovom posamičnega državnega prvaka Jugoslavije, republiškega prvaka ter ekipnega prvaka Slovenije.
Danes speedway team vzgaja mlade tekmovalce. Zazrti v prihodnost se lotevajo posodobitve stadiona in postavitve razsvetljave, ki bo omogočala izvedbo nočnih dirk. Speedway team dokazuje, da ima speedway v Lendavi prihodnost in da lahko gosti vse svetovne velikane tega športa.

 

Športno društvo Dokonca
Ob vstopu Slovenije v Evropsko skupnost so priredili člani športnega društva Dokonca zanimivo in najmnožičnejšo športno manifestacijo v lendavski občini, po sodelovanju športnih klubov in društev pa tudi v Sloveniji in Evropi. Na prireditvi so predstavili vseh 16 športnih panog v občini. To so: kolesarjenje, tek, hitrostno rolanje, mali nogomet, košarka, strelstvo, kegljanje, odbojka, badminton, namizni tenis, šah, športno ribištvo, judo, tenis, pohodništvo in tarok. Sodelovalo je 451 članov. Pridružiili so se tudi otroci in rekreativci. Število udeležencev se je povzpelo na 2000. Sodelovali so še fantje in dekleta z Madžarske in Hrvaške.
Prireditev 24 ur - s športom v Evropo je slavnostno odprl slovenski rokometni reprezentant Vid Kavtičnik, ki je simbolično izvedel prvi strel na nogometni tekmi. Gledalci so si ogledali tudi akrobatsko letenje Petra Podlunška. Ker so vsa tekmovanja potekala neprekinjeno 24 ur, je bila to priložnost za lov na rekorde. Najuspešnejši je bil 24-letni strelec Bruno Peric, ki je izstrelil s standardno zračno puško 780 nabojev in s 7700 zadetimi krogi postavil nov svetovni rekord.
Ob številnih podvigih športnikov velja omeniti tudi maratonca Branka Permeta, ki je v 12 urah neprekinjenega teka pretekel 127,6 kilometra.

 

Kolesarjenje
V Lendavi je že konec 19. stoletja delovalo kolesarsko društvo. V športni zgodovini je mejnik 28. marec 1899, ko je imelo kolesarsko društvo Dolnje Lendave ustanovno skupščino. O rezultatih kolesarjev v prvih letih 20.stoletja je zaenkrat malo znanega, imamo pa podatke o tem, da so lendavski kolesarji med obema vojnama pridno delali. Leta 1936 se je Karel Pojbič s kolesom odpravil iz Lendave v Berlin na olimpijske igre, kar je bil za tiste čase velik podvig. Moral je prekolesariti kar 1500 kilometrov v eno smer. Kot zanimivost povejmo, da ni imel nobene vstopnice, vendar jo je z vztrajnostjo in iznajdljivostjo dobil.
Petdeseta leta so bila najbolj razgibana kolesarska leta v Prekmurju, kar je pozitivno vplivalo na lendavske kolesarje oziroma na njihovo društvo, saj so prav v tem času večkrat osvajali prva mesta na prekmurskih tekmovanjih.
Z organizacijo kolesarskih maratonov je leta 1998 začelo delovati športno društvo Dokonca, ki organizira Maraton SLO-HUN-SLO in Obrtniški maraton.
Tudi v novejšem času je delovanje Kolesarskega kluba Lendava, ki nadaljuje kolesarsko tradicijo, izredno uspešno. Uspešno organizira tradicionalno 24-urno kolesarjenje, ki se ga udeležujejo tako člani kluba kot drugi kolesarji.
Proslavili so se tudi z organizacijo Panonskega maratona, ki je združil tri države: Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo. Že na prvem maratonu je sodelovalo 350 kolesarjev.

Aeroklub Mavrica Lendava
Aeroklub Mavrica Lendava je ustanovila skupina letalskih zanesenjakov leta 1989 z namenom združevanja, izmenjave izkušenj, sodelovanja in povezovanja s podobnimi klubi v Sloveniji in v tujini ter popularizacije letenja z motornimi zmaji in ultralahkimi letali.
V aeroklubu, takrat imenovanem še Društvo ljubiteljev alternativnega letenja, so se združili pomurski alternativni letalci. Šlo je za prvi tovrsten klub v Pomurju. Bil je eden redkih v Sloveniji.
Takoj ob začetku delovanja so člani postavili osnovne smernice, ki so zagotavljale širitev članstva, delovanje na tekmovalnem področju ter nemoteno in varno letenje.
Za prve polete so uporabljali kar večje travnike, predpisi pa so kmalu omejili takšno početje, zato je bilo potrebno najti primerno lokacijo za ureditev vzletno pristajalnih površin. Našla se je na urbarialnem pašniku v Mostju, kjer so v prvi fazi uredili vzletno stezo, ki je ustrezala predpisom, kasneje pa je bil postavljen hangar za shranjevanje plovil in opreme. Večina del je bila opravljena prostovoljno.
Leta 1993 se je aeroklub že kalil pri organizaciji državnega prvenstva in gostil prve tekmovalce. Ob tej priložnosti so kupili prvi klubski dvosedežni motorni zmaj, primeren za usposabljanje bodočih pilotov in za tekmovalno letenje.
V naslednjih letih so se tekmovalci aerokluba pojavljali na medklubskih tekmah, državnih prvenstvih, mednarodnih tekmovanjih ter evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer so osvojili več naslovov državnih prvakov in dobrih mednarodnih uvrstitev. Za dosežene rezultate so prejeli naslove Najboljši športni klub in Najboljši športnik leta pri Športni zvezi Lendava kot tudi naslov Najboljšega športnika leta Letalske zveze Slovenije.
Pionirsko delo je bilo opravljeno pri organizaciji mednarodnega tekmovanja Mura rally, ki je sodelujoče letalce vodilo po Hrvaški, Madžarski in Sloveniji. Posebnost tega tekmovanja je bilo letenje preko državnih meja. Zaznamovala ga je številna mednarodna udeležba. Mednarodno sodelovanje s Hrvati in Madžari je bilo ves čas zelo uspešno.
Člani kluba Mavrica si ves čas prizadevajo, da bi bilo letenje čimbolj varno. Skrbijo tudi za usposabljanje mladega kadra, saj v aeroklubu deluje šola letenja pilotov motornih zmajev. Zmajarsko dejavnost dopolnjuje letenje z ultralahkim letalom.
Danes v Mostju pri Lendavi stoji urejen športni objekt, ki je na voljo različnim prireditvam. Z organizacijo letalskega mitinga ob 10. obletnici delovanja aerokluba in Aeroshowa Mostje je bila številnim obiskovalcem predstavljena zmogljivost vzletišča in preostala letalska dejavnost. V programih se je predstavilo letalstvo slovenske vojske, najboljši slovenski in tuji akrobatski asi, padalci, modelarji, športni motorni in jadralni piloti, zmajarji, piloti ultralahkih letal in drugi.
Vse dosežke in uspehe je Aeroklub Mavrica Lendava dosegel s prostovoljnim delom in lastnimi finančnimi sredstvi, vendar ob pomoči Občine Lendava in pokroviteljev.

 
Home ŠPORT
Copyright © 2018. lendava.net. Designed by Shape5.com