Sobota, 20 Januar 2018
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
Lipa.jpg

Vrtne Hiše

Novi Tomaž je dobil cesto PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Sreda, 27 December 2017 08:38

Strategije razvoja vinogradništva v lendavski občini še vedno ni
Potem ko so člani civilne iniciative za ohranitev vinogradov in vinogradništva na območju lendavske občinena začetku letošnjega leta zbrali več kot tisoč dvesto podpisov nezadovoljnih lastnikov vinskih kleti, počitniških hišic in vinogradov ter skušali zbližati stališča z občinsko upravo, so svoje zahteve strnili v štiri točke.

Zahtevali so zmanjšano število vreč za komunalne odpadke in enako ceno odvoza za vse lastnike, ne glede na to, iz katere občine prihajajo, enako nadomestilo za stavbno zemljišče za vinske kleti, kot velja za stanovanjske objekte, urejanje javne infrastrukture, torej hudourniških jarkov, plazišč in cestišč, in sicer prednostno za območje Novega Tomaža, ter pripravo strategije razvoja vinogradništva v občini.

Predstavnik civilne iniciative Stanko Horvat že zdaj ugotavlja, da so z doseženim lahko zadovoljni. Osnovna zahteva, ki je tudi najbolj povezala vinogradnike, je torej bila, da zanje ne bi veljala obvezno zbiranje in odvoz komunalnih odpadkov. Glede tega so z občinsko upravo dosegli kompromis o plačljivem odvozu dveh vreč za mešane odpadke na leto in brezplačnem odvozu dveh vreč za plastiko, s tem pa je strošek odvoza bistveno manjši in enak za vse lastnike. Prihodnje leto se bo na osnovi spremenjenega odloka za lastnike vinogradov in vinskih kleti znižalo tudi nadomestilo za stavbno zemljišče, ki je bilo doslej trikrat višje kot za stanovanjske objekte, h koncu gre tudi ureditev hudournika in ceste v Novem Tomažu. Umiritev plazišča, ki je zahtevnejši projekt, še čaka na izvedbo, dokončano pa je tudi urejanje območja nad gradom in pešpoti od mesta do razglednega stolpa Vinarium.

... Več v: VIR: Vestnik št. 50, 14.12.2017

 
Home Zadnje Novice Novi Tomaž je dobil cesto
Copyright © 2018. lendava.net. Designed by Shape5.com