Romeo Varga zapušča direktorsko mesto v Zavodu za turizem in razvoj (ZTR) Lendava. Rok Petje je postal v. d., ker občinski svet ni podprl Jožefa Horvatha.

Romeo Varga z današnjim dnem zapušča direktorsko mesto v Zavodu za turizem in razvoj (ZTR) Lendava, ki ga je vodil vse od njegove ustanovitve leta 2016. Vodenje zavoda prevzema Rok Petje, vendar kot vršilec dolžnosti. Občinski svet Občine Lendava namreč ni podprl Jožefa Horvatha, ki mu je svet zavoda podal pozitivno mnenje h kandidaturi, prav tako je dobil podporo na Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Ob Horvathu so se na razpis prijavili še dosedanji direktor Romeo Varga, Monika Bači Kleiderman in Dušan Zver.

Predsednik sveta zavoda Igor Kolenko je na vprašanje, ali nezaupnica občinskega sveta predlaganemu kandidatu pomeni tudi nezaupnico svetu zavoda, odgovoril: "Zame da! Vendar pomeni najprej nezaupnico KVIAZ-u, nato občinskemu svetu in šele takrat zavodu. Zadevo razumem kot popolnoma nekoordinirano od najožjega vodstva občine in nezmožnosti doseganja kompromisov različnih političnih struktur." Poudaril je, da svet zavoda lahko izbira le med kandidati, ki se za delovno mesto potegujejo in izpolnjujejo pogoje, ni pa nujno, da so všeč vsaki politični opciji. Glede imenovanja so imeli tri sestanke, odločitev pa so člani sveta zavoda sprejeli enotno.

"Če svet zavoda predstavlja »strokovno telo«, potem je potrditev izbranega kandidata zgolj formalnost tako na KVIAZ-u, kot za občinski svet. Sicer se sprašujem, zakaj smo mi potrebni? Zakaj potem KVIAZ ali občinski svet ne izbere kandidata direktno? Zakaj občinski svet ni povabil kandidata na predstavitev, če so dvomili o njegovi strokovnosti oz. bolje rečeno ustreznosti? Torej, iz napisanega lahko mirno zaključimo, da je občinski svet Občine Lendava prisolil zaušnico samemu sebi! Šlo je za nedodelan, nekoordiniran in neusklajen amaterski pristop, ki je pokazal, kako sodeluje in funkcionira župan in podžupani, torej najožje vodstvo občine," je še povedal Kolenko. Postopek za imenovanje direktorja bo predlagal čim prej, še prej pa bo sklical svet zavoda in nanj povabil župana ter preveril, ali še uživajo zaupanje predlagatelja, torej občine, oziroma so potrebne kadrovske spremembe v svetu zavoda. "Menim, da je to politično zrelo in tako bom postopal," je še poudaril.

vir: vestnik.si