Sobota, 20 Januar 2018
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
Lipa.jpg

Vrtne Hiše

Išče se upravljavec Vinariuma PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Petek, 15 December 2017 08:29

Komu je razpis pisan na kožo
Zaradi izteka dvoletne pogodbe s sedanjim soupravljavcem razglednega stolpa Vinarium konec leta je lendavska občina oktobra objavila javni poziv za izbiro upravljavca za naslednja tri leta, z istim razpisom pa išče tudi izvajalca marketinških aktivnosti, razvoja ponudbe in trženja. Rok za oddajo javnega naročila je potekel 6. novembra, a postopek izbire še ni končan. Kot so nam sporočili iz občinske uprave, bo odločitev znana predvidoma sredi decembra.

Po naših informacijah je bila prejšnji teden opravljena predstavitev ponudb, o tem, koliko je ponudnikov, pa je za zdaj mogoče le ugibati. Pričakujemo lahko, da se bo za soupravljanje stolpa tudi v prihodnje potegovala Turistična zveza Lendava vabi (TZLV), ki jo vodi Janez Somi in v bistvu obstaja s tem namenom, ter da je manj verjetno, da bi se glede na pogoje razpisa prijavil še kdo iz domačih logov ali od drugod. Za sklop B javnega naročila, ki se nanaša na marketinške aktivnosti, pa naj bi bile neuradno oddane tri prijave. Kdo se je prijavil, ni znano, vlogo pa je najverjetneje oddal tudi Zavod za turizem in razvoj Lendava.

Merila za izbiro najugodnejšega ponudnika so zelo jasna, in sicer cena ter izkušnje kadra s primerljivimi deli, toda možnosti za uspešno prijavo, ki jih mora izpolniti prijavitelj, bistveno zožijo razpisni pogoji.

Za sklop A naročila se je lahko prijavil tisti ponudnik, ki je v preteklem letu ustvaril najmanj 350 tisoč evrov prometa in bo zagotovil najmanj pet oseb, in sicer vodjo, informatika receptorja, dve osebi za prodajo vstopnic in osebo za čiščenje ter vzdrževanje objekta. TZLV je lani z upravljanjem stolpa ustvarila 557 tisoč evrov prihodkov in po urah imela 5,6 zaposlena. Ker je kmalu po preiskavah na občini in pri županu Antonu Balažku zaradi suma kaznivega dejanja, povezanega z nakazilom denarja na TZLV, pred nekaj meseci zaposlitev informatorja na Vinariumu prekinil Damijan Hozjan, županov zet, je na turistični zvezi ostalo pet zaposlenih. Vse to torej napeljuje k domnevi, da je razpis pisan na kožo sedanjemu upravljavcu. Prijavitelj za sklop B pa je moral imeti v preteklem letu najmanj 100 tisoč evrov prometa in na razpolago najmanj eno osebo.

Tokratno javno naročilo in prvi javni poziv za upravljanje ter najem stolpa, ki je bil objavljen julija 2015, se bistveno razlikujeta. To pa ni le posledica dosedanjih izkušenj z upravljanjem stolpa, ampak tudi glasnih očitkov javnosti o domnevno nepregledni, nenamenski porabi javnega denarja in protekcionizmu glede prejemnikov tega denarja. Da se je denar porabljal, ne da bi se pri tem upoštevala jasna in stroga pravila glede namena, je ugotovila tudi državna revizija, ki je pregledala poslovanje turistične zveze. Ta je dala več predlogov in priporočil, in sicer, da je za upravljanje objekta in vodenje projekta Vinarium treba spremeniti pogodbene podlage, da je treba s predsednikom turistične zveze skleniti drugačno pogodbo o opravljenem delu, zagotoviti nedvoumnost glede namenske rabe denarja in pravno osnovo za nekatere stroške storitev. Revizija pa je občini tudi predlagala, da ugotovi potrebno število zaposlenih in to upošteva pri nadaljnjem poslovanju in sklepanju pogodb.

VIR: Vestnik št. 49, 7.12.2017

 
Home Zadnje Novice Išče se upravljavec Vinariuma
Copyright © 2018. lendava.net. Designed by Shape5.com