Četrtek, 14 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
Kdom.jpg

Vrtne Hiše

Madžarski denar na računu Nafte 1903 natisni E-pošta

Občina bo za dvajset let podelila stavbno pravico za zemljišči ob dvojezični srednji šoli
Madžarska vlada je za vzpostavitev nogometne akademije konec lanskega leta Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS) nakazala dva milijona evrov, ta pa je večino tega denarja, 1,8 milijona evrov, 4. septembra prenakazala na posebni račun nogometnega društva NK Nafta 1903. Podlaga za prenos denarja je bila sklenjena tripartitna pogodba med PMSNS, madžarskim skladom za zamejce Bethlen Gabor in nogometnim društvom Nafta 1903.

Ferenc Horvath, predsednik PMSNS, pravi, da se s tem projekt nogometne akademije in vsebina pogodbe, ki je bila najprej sklenjena samo med dvema deležnikoma, nista v ničemer spremenila, zato je bil svet krovne organizacije s to spremembo res samo seznanjen. Sklenitev tripartitne pogodbe in nakazilo denarja na posebni račun lendavskega nogometnega društva sta namreč pri nekaterih že vzbudila veliko dvomov in nezadovoljstva, kritični pa so tudi do tega, da svet krovne organizacije o odobritvi sklenitve tripartitne pogodbe sploh ni odločal. Denar je bil prenakazan zaradi lažje izvedljivosti projekta in zagotavljanja strokovnosti na športnem področju, pravi Horvath, razlog za poznejšo vključitev nogometnega društva pa je v tem, da Nafta 1903 v času pogovorov o madžarskem vlaganju v razvoj lendavskega nogometa še ni dosegala pomembnih izidov.

Nogometni klub se je v drugo slovensko nogometno ligo prebil letos poleti, s tem pa sovpada tudi odmevna junijska volilna skupščina društva, ko so za predsednika imenovali Gaborja Vegha, znanega madžarskega podjetnika na področju gradbeništva, in za podpredsednika Štefana Sobočana, položaj direktorja je zasedel Istvan Gergelyi Kocsardi, pomočnika direktorja pa Franc Pozsgai. Člani upravnega odbora so postali Ferenc Horvath, Igor Magdič in Slavko Režonja. Že po dveh tednih od imenovanja je Sobočan odstopil s položaja podpredsednika, razlogov za to odločitev pa še vedno ne želi razkriti javnosti.

Sodelovanje pri akademiji je od samega začetka napovedovala tudi lendavska občina. Kot je na začetku leta izjavljal župan Anton Balažek, prostorska umestitev akademije ne bi smela biti problem, naloga občine pri projektu pa bo poskrbeti za komunalno opremljeno infrastrukturo. Na spletni strani občine je zdaj objavljen razpis za javno zbiranje ponudb za brezplačno podelitev stavbne pravice za obdobje največ 20 let, in sicer za gradnjo objektov in naprav za športne dejavnosti. Brezplačno stavbno pravico naj bi občina podelila na dveh zemljiščih, poleg objekta dvojezične srednje šole in poleg obstoječih športnih površin pri tej šoli. Tu naj bi uredili igrišča z umetno travo za mlajše kategorije nogometašev.

Kot je že tudi znano, so zamisel, da bi bili osrednji objekti akademije na območju poleg zdajšnjega nogometnega stadiona, opustili, saj so naleteli na problem neurejenega lastništva zaradi urbarialne skupnosti. Veliko igrišče s spremljajočimi objekti naj bi zato zgradili na območju med Termami Lendava in vasjo Trimlini. Lastništvo tega območja je razdeljeno med Savo Turizem, ki ima štiri hektarje zemlje, in lendavsko občino, ki je lastnica petih, v prostorskih aktih pa je to območje namenjeno turistični in športni dejavnosti. »To območje je sprejeto kot ustrezno za projekt, vendar konkretnih dogovorov še ni bilo,« je pojasnil Igor Magdič, član upravnega odbora Nafte 1903 in direktor v Savi Turizem.

Da se je začel projekt nogometne akademije v Lendavi odvijati hitreje, pa je mogoče sklepati tudi po tem, da se bodo v naslednjem tednu ali dveh sestali predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, glavni sponzor Nafte 1903 Gabor Vegh in župan Anton Balažek.

VIR: Vestnik št. 47, 23.11.2017

 
Home
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com