Sobota, 20 Januar 2018
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
park.jpg

Vrtne Hiše

Nova vlaganja v črpanje plina v Petišovcih PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Ponedeljek, 13 November 2017 09:31

Prodaja neočiščenega plina iz dveh globokih vrtin hrvaški naftni družbi Ina daje prihodke, proizvodnja pa osnovo za načrtovanje nadaljnjega razvoja petišovskega plinskega polja.
Zdajšnja proizvodnja plina je nekaj manj kot pet milijonov kubičnih metrov plina na leto, z zagonom dveh novih vrtin pa se bo besedah Boruta Bizjaka, direktorja podjetja Geoenergo, povečala na skupno 27 milijonov kubičnih metrov plina na leto.

V primerjavi z državami v sosednji regiji, kjer je proizvodnja plina izražena v milijardah, je to, tako Bizjak, neznatna proizvodnja, vendar z razvojnimi načrti in možnostmi, ki obstajajo glede povečevanja proizvodnje, bi vendar lahko pomembno zmanjšali energetsko odvisnost Slovenije. "Glede nadaljnjega razvoja je Geoenergo podpisal pogodbo z Ascent Slovenia, pomembno operativno vlogo pa ima tudi Petrol Geoterm kot izvajalec rudarskih del," je izjavil Bizjak. Vse to so partnerji razkrili na današnji tiskovni konferenci v Lendavi.

Po kakšni ceni Geoenergo, ki ima koncesijo za raziskovanje in koriščenje plina in nafte na območju Murske depresije, prodaja plin Ini, s katero je pogodbo o tem sklenil junija 2016, Miha Valentinčič, prav tako direktor Geoenerga, ni razkril, ker da gre za poslovno skrivnost, večkrat pa je poudaril, da njihov razvojni cilj ostaja postavitev lastne centralne plinske postaje (CPP), kjer bi pridobljeni plin očistili in ga prodajali domačim porabnikom. Zanjo pa še vedno nimajo okoljevarstvenega dovoljenja, za kar si prizadevajo od leta 2014, pritožbo stranskega udeleženca v postopku pa zdaj rešuje upravno sodišče.

Ascent Resources, ki je doslej v razvoj pridobivanja plina v Petišovcih vložil že 45 milijonov evrov, bo torej tudi v prihodnje nastopal kot vlagatelj v petišovsko plinsko polje. Partnerji imajo v načrtu v prvem koraku proučitev možnosti za ponovno aktivacijo starih plinskih vrtin, za kar so že sprožili postopke pridobivanja potrebnih dovoljenj, naslednji korak pa naj bi bile nove vrtin.

Vir: Pomurje.si

 
Home Zadnje Novice Nova vlaganja v črpanje plina v Petišovcih
Copyright © 2018. lendava.net. Designed by Shape5.com