Četrtek, 14 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
ulica.jpg

Vrtne Hiše

KG Lendava in občina še v sodnem sporu PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Torek, 26 September 2017 07:20

V nadaljevanju sojenja v tožbi, v kateri KG Lendava toži Občino Lendava, ker je dvosmerno cesto med Kolodvorsko in Tomšičevo ulico mimo lendavskega nogometnega stadiona preuredila v enosmerno, je Jožef Magyar, član upravnega odbora Kmetijskega gospodarstva (KG) Lendava, ponovil: "V ta namen sem v začetku projekta vložil vsaj 100 tisoč evrov. Na teh površinah smo, ko so odprli hotel Lipa, prenehali opravljati kmetijsko dejavnost.

Tudi po 800 glav živine smo imeli v hlevih, leta 2008 pa smo vseh 13 objektov porušili. Tu bi bil lahko center konjeniškega športa v Pomurju. Naša zemljišča seveda nimajo več take funkcionalnosti, ker je mogoč dostop le iz Tomšičeve ulice, od tam pa ne moramo dostopati z vsemi stroji."

Upravno sodišče: "Ni bilo kršitev"

Nadaljevanje sojenja na prvi stopnji, sicer na murskosoboškem okrožnem sodišču, je potekalo, ker je mariborsko višje sodišče razveljavilo vmesno sodbo v pravdi, ki jo je v začetku leta 2017 izdalo okrožno sodišče. Sodnica Jasna Vedenik je takrat razsodila, da je tožbeni zahtevek KG Lendava "po temelju utemeljen". Odločitve o višini odškodnine pa ni sprejela. Vedenikova, ki še naprej razsoja v navedeni zadevi, je nedavno na nadaljevanju pravdanja še enkrat poslušala argumente Magyarja, tudi večinskega lastnika KG Lendava, prav tako pa je prisluhnila odvetniku lendavske občine Borisu Kandutiju, ki je znova zatrdil, da KG Lendava nima temelja za tožbo, saj je upravno sodišče v tem primeru že ugodilo lendavski občini, da "s spremembo prometnega režima ni kršila nobenih pravnih predpisov". Sodnica mora zdaj v mesecu dni ponovno odločiti, ali je tožbeni zahtevek sploh upravičen. Jože Korpič, zagovornik KG Lendava, je prepričan, da je tožba popolnoma utemeljena. Magyar, ki ga zastopa Korpič, je sicer že oktobra lani na sodišču poldrugo uro pojasnjeval, zakaj tožba KG Lendava, v kateri to od Občine Lendava terja 531 tisoč evrov odškodnine. "Naša zemljišča, vseh skupaj jih je za okoli pet hektarjev in pol, so s tem razvrednotena. Ko se je gradila lendavska obvoznica, sem v ta namen državi prodal sosednja zemljišča, ker sem čutil odgovornost do lokalne skupnosti in nisem želel ovirati razvoja občine, ta pa mi je zdaj tako vrnila," je pred Vedenikovo prvič pojasnil Magyar.

Podpisal bo vse, kar je rekel

KG Lendava po besedah člana upravnega odbora želi, da se prometni režim vrne v prvotno stanje, saj so zaradi enosmerne poti imeli težave, med drugim pri organizaciji tekmovanja Pomurski galop avgusta 2016. "Edina rešitev, ki jo sprejmemo, je, da se vnovič uredi dostop iz Kolodvorske ulice," je poudaril Magyar. Dodal je še, da so lokalnemu okolju vedno pomagali, saj so, ko se je gradil hotel Lipa, to je večkrat ponovil, iz svojih objektov oziroma hlevov na zemljiščih med Kolodvorsko in Tomšičevo ulico umaknili živino. "Ker so zdaj naša zemljišča razvrednotena, je ta, ki je to naredil, meni kot lastniku dolžan plačati odškodnino. Sam želim urediti konjeniško-rekreacijski center, vendar nam enosmerna ulica in prepoved tovornega prometa kaj takega onemogočata," je na okrožnem sodišču še pojasnil Magyar. Ta je bil sicer nekakšen mecen prvega Pomurskega galopa, ki je v začetku avgusta 2016 potekal v Lendavi. S parafraziranjem prvega človeka na Luni Neila Armstronga, ki je izrekel že znameniti stavek "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo", je napovedal, da ima velike načrte v Lendavi, saj jo želi uvrstiti na mednarodni konjeniški zemljevid. Tudi v tej luči je Magyar na okrožnem sodišču nenehno pojasnjeval, da je imel težave pri pripravi tekmovanja, ker so po ozki cesti tovornjaki težko dostavljali konjske bokse. "Užaljen sem, ker na sodišče ni prišel župan Anton Balažek, da bi mu lahko v obraz povedal, kako je škodoželjen," pa je že na prvem sojenju izrekel Magyar. Sodnica Jasna Vedenik ga je nato opomnila, naj ne bo žaljiv. "Podpisal bom za vse, kar sem rekel, in lahko odgovarjam za to," je takrat glasno odvrnil Vedenikovi.

Sodnica mora odločiti, ali je tožbeni zahtevek sploh upravičen

VIR: vecer.com

 
Home Zadnje Novice KG Lendava in občina še v sodnem sporu
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com