Četrtek, 14 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
Lipa.jpg

Vrtne Hiše

Obnova lendavskega kulturnega doma se spet odmika PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Sreda, 20 September 2017 07:54

Po devetih letih od ureditve trga soliter na kamnitih ploščah, premaknjene stopnice, od vlage načeta podlaga
Lendavska občina je 20. julija objavila javno naročilo za obnovo lendavskega kulturnega doma in nanj se je prijavilo več izvajalcev. Koliko, občinska uprava ne razkriva, ker da postopek izbire še traja, zanika pa, da bi ponudbe občutno presegle razpoložljiva sredstva in da zato ni mogoče doseči finančne konstrukcije. Pogodba o izvedbi del naj bi bila z izbranim izvajalcem sklenjena septembra.

Ponudbeni zneski seveda niso znani, občina pa ima za namen obnove v proračunu predvidenih 95 tisoč evrov, v načrtu razvojnih programov do leta 2020 pa za vzdrževanje kulturnega doma 220 tisoč evrov, od tega v letošnjem letu 160 tisoč evrov.

Albert Halasz, direktor zavoda Knjižnica - Kulturni center Lendava, je povedal, da podrobnosti razpisa ne pozna, saj je ta kakor tudi popis del v domeni občine, kajti objekt ni v upravljanju zavoda. Je pa bil z razpisom seznanjen, delavci gledališke in koncertne dvorane pa tudi prisotni pri popisu del. Tudi sam je pred dnevi na občini dobil odgovor, da postopek še ni končan, zato tudi ne ve, kdaj bo realen začetek obnove.

Razlike med ponudbo in povpraševanjem pri javnih naročilih niso nekaj nevsakdanjega, prav tako pogajanja s ponudniki, da se doseže dogovor, vendar je dogajanje vredno pozornosti zaradi tega, ker je bil po naših informacijah popis obnovitvenih del letos bistveno razširjen. Prvi popis naj bi bil pripravljen že lani, letos pa so ga torej dopolnili. To potrjuje tudi informacija, ki smo jo konec februarja dobili iz občinske uprave, da je letos predvidena obnova predvsem fasade, strehe in stavbnega pohištva kulturnega doma in da je v ta namen predvidenih 90 tisoč evrov.
Vse to je tudi zajeto v opisu del javnega naročila, a so mu dodana še dokaj obsežna kamnoseška dela na zunanjih površinah ter obnova zunanjega odra. Stavba, za katero je bilo gradbeno dovoljenje izdano septembra 1995, odprta pa je bila junija 2006, res kliče po vzdrževalnih delih, saj so edina večja obnovitvena dela doslej zajemala le barvanje lesenega stavbnega pohištva in še to je bilo po mnenju nekaterih poznavalcev izvedeno z napačno izbranim premazom, toda trg pred kulturnim domom in sinagogo je bil povsem na novo zgrajen leta 2008. Njegova ureditev je potekala v sklopu projekta Obnova in oživitev starega mestnega jedra in je stala dober milijon evrov. Torej polovico vrednosti celotnega projekta, v katerega je občina vložila skupaj z lastnim deležem in plačilom neupravičenih stroškov milijon evrov.

Spomnimo tudi, da je bilo treba z obnovo trga pohiteti, saj so bile za september in oktober že načrtovane prireditve, posvečene medkulturnemu dialogu in pomembnim obletnicam, ki so jih zaznamovali s postavitvijo doprsnih kipov Györgya Zale, po katerem so tudi poimenovali obnovljeni trg, Miška Kranjca na dvorišču knjižnice ter Primoža Trubarja, ki so ga najprej postavili pred mestno hišo. Ureditev trga je pri nekaterih povzročila tudi precej negodovanja zaradi ploščadi, ki je onemogočila dostop do vhoda kulturnega doma z avtomobilom, ter potratnosti, ki so jo prepoznavali v osvetljeni fontani.

Po devetih letih se torej zdaj v sklopu načrtovane obnove kulturnega doma predvideva tudi temeljita obnova trga oziroma kamnitih površin, zaradi katerih naj bi se po mnenju poznavalcev ob stikih s steno kulturnega doma tudi zadrževala vlaga. Popis del tako zajema na mestih, kjer se izloča soliter, ponovno poravnavanje gramozne podlage, odstranitev stare in betoniranje nove talne plošče ter njeno hidroizolacijo in ponovno oblaganje s kamnom. Popravljali bi tudi stopnice do parkirišča in temeljito še zunanji oder, pri čemer bi ga, tako kot preostale zunanje površine, dobro zavarovali pred najedanjem vlage.

Vestnik 36, 7.9.2017

 
Home Zadnje Novice Obnova lendavskega kulturnega doma se spet odmika
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com