Četrtek, 14 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
gorice2.jpg

Vrtne Hiše

Prej do informacij, prej do profita PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Četrtek, 07 September 2017 07:35

Slovenija in Madžarska skušata v zadnjih letih na številne načine spodbuditi poslovno sodelovanje med gospodarstveniki na obeh straneh meje. To je tudi eno izmed poslanstev Madžarske nacionalne trgovske hiše, ki ima svoje predstavništvo, ki ga vodi Jozsef Hera, tudi v Lendavi.
Gre za institucijo madžarske države, ki se, kot poudarja njen predstavnik Peter Skapinyecz, primarno ukvarja s spodbujanjem izvoza malih in srednje velikih podjetij.

Sedež institucije je v Budimpešti, kjer je 200 zaposlenih, ti so na voljo podjetnikom, ki iščejo pomoč pri poslovanju v tujih državah po vsem svetu. V prvi vrsti nacionalna trgovska hiša zagotavlja podporo madžarskim podjetjem, vendar po besedah Skapinyecza skušajo delovati širše in podporo zagotavljati tudi podjetjem v drugih državah, večinoma gre za države, v katerih živi madžarska skupnost. Pri tem sodelujejo z vsemi institucijami, ki lahko kakor koli pomagajo. »Podjetnikom pomagamo tudi tako, da jim zagotovimo sodelovanje na različnih sejmih, v regiji je 15 tovrstnih večjih sejmov, na vseh pa organiziramo tudi poslovne forume.«

Takšno predavanje, ki mu je sledilo srečanje poslovnežev, so pripravili tudi v okviru letošnjega kmetijsko-živilskega sejma Agra. »Podjetjem želimo pomagati predvsem pri izvozu, za to pa mora biti izdelek ali storitev, ki ga podjetje ponuja, boljši ali drugačen od preostalih na trgu. Prav tako je pomembno pravočasno zagotavljanje informacij podjetnikom, kajti kdor danes prej pride do informacij, lahko tudi prej profitira,« pravi Skapinyecz, ki slovenskim podjetnikom priporoča obisk pisarne v Lendavi. Pri tem navaja tudi nedavno podporo Madžarske razvoju podjetništva v regiji, čeprav gre za majhne zneske, podjetniki, izbrani na razpisu, si namreč lahko obetajo okoli 15 tisoč evrov pomoči, pa Skapinyecz dodaja še, da bodo v prihodnosti na voljo še sredstva za razvoj predelovalnih obratov.

Od leta 2015 pa so že na voljo tudi sredstva v okviru programa Interreg Slovenija-Madžarska. Kot pravi vodja programa Aleš Mrkela, živi v slovenskih in madžarskih regijah, ki jih zajema izvajanje programa, okoli milijon ljudi. Program je »težek« 15 milijonov evrov, pri tem je delež sofinanciranja projektov 85-odstoten. »Ugotovili smo, da imajo te regije veliko ponuditi na področju narave in kulture, kar bi morali bolj izkoristiti v smislu razvoja turizma. Prizadevati si moramo, da bi turisti v teh krajih ostali dlje in bi pri tem imeli možnost spoznati lokalno gospodarstvo in izdelke, ki tukaj nastajajo,« še pove Mrkela in doda, da je pri tem napačna strategija, po kateri si v pomurskih termah prizadevajo, da bi gost čim dlje ostal za njihovimi zidovi, saj regija po njegovih besedah ponuja veliko več. »Želimo, da bi to postala regija, v kateri bi ljudje želeli živeti in tukaj ustvarjati v skladu z naravnimi danostmi.«

Ena od prioritet programa je tudi sodelovanje med pristojnimi institucijami z obeh strani meje. Tu bi si po besedah Mrkele želeli predvsem bolj trajnih stikov. Pri tem morajo, kot pravi, zaposleni v institucijah sami pri sebi razčistiti, kaj je tisto, kar jim najbolj manjka za optimalno sodelovanje. »Če je to neznanje jezika, jim moramo torej omogočiti učenje jezika.« Doslej so v okviru programa podprli že 13 projektov, med drugim tudi projekte gradnje kolesarskih poti v skladu s strategijo ruralne mobilnosti. Na četrtem roku za oddajo projektnih vlog, ki se bo iztekel novembra, bo še vedno na voljo skupno 3,6 milijona evrov.

VIR: Vestnik št. 35, 7.9.2017

 
Home Zadnje Novice Prej do informacij, prej do profita
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com