Četrtek, 14 December 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
elizabeta.jpg

Vrtne Hiše

Ministrica Majcnova v bioplinarni v Lendavi PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Petek, 28 Julij 2017 06:59

Ministrica Majcnova v bioplinarni v Lendavi

Ukrep prepovedi dovažanja in predelave odpadkov ter odvažanja ostankov, ki ga je prejšnji teden podjetju Ecos izdala okoljska inšpekcija ne pomeni takojšnje in popolne prepovedi delovanja. Po pogovorih za zaprtimi vrati in po ogledu bioplinarne je ministrica za okolje Irena Majcen dejala, da so se z direktorjem Jožefom Pavlinjek dogovorili o treh zadevah, ki jih mora izpolniti v predvidenem času. Pavlinjek naj bi zagotovil, da se bo proizvodnja v fermentacijskih komorah dokončala v dvajsetih do tridesetih dneh in da bodo v petnajstih dneh odstranili tudi vso embalažo.

Do konca leta pa naj bi imel čas še za odstranili približno 800 kubičnih metrov ostankov predelave. Ti so v zaprtem prostoru na južni strani objektov in zato naj ne bi predstavljali vir smradu
»Če bo lastnik temu sledil potem to pomeni, da se mora v prihodnje vpliv neprijetnih vonjav resnično zmanjšati,« je dejala Majcnova, sama pa težko presoja, ali bo lastnik v predvidenem roku lahko izpolnil vse inšpekcijske zahteve, ki pa jih je veliko. »Sam pa tudi ve, da v kolikor jih ne bo, to pomenilo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja,« je še dejala ministrica.
Jožef Pavlinjek je tako kot pred dnevi spet izjavil, da se že nekaj mesecev prilagajajo zahtevam inšpekcije in da v zadnjem času izvajajo samo čiščenje in servisiranje opreme. Zagotovil je tudi, da bodo spoštovali vse roke, za katere so se dogovorili ob obisku ministrice in ki so za njih tudi sprejemljivi. »Lahko zagotovimo, da se bomo vsemu prilagajali,« je še dejal, ob tem pa sam omenil, da gre za obdobje dveh mesecev.

Lendavski župan Anton Balažek, ki je spremljal pogovor ministrice z lastnikom in inšpekcijskimi službami je izjavil, da s povedanim ni zadovoljen, prav tako pa bi po njegovem mnenju morala biti odločba inšpekcije izdana že veliko prej. »Skrbi pa me to, kar je izjavil gospod Pavlinjek, da je vse do sedaj potekalo v dogovoru z inšpekcijskimi službami,« je še dejal. Poudaril je, da lokalna skupnost še vedno ima razloge za trditve, da obrat ni primeren in ne ustreza tehničnim standardom ter ga je treba nemudoma zapreti.

Vladimir Kaiser, inšpektor za okolje in naravo sodelovanje z lastnikom bioplinarne ni označil za takšno, kot ga je predstavil Pavlinjek, saj je tudi zadnji ukrep prepovedi dovoza, predelave in odvoza odpadkov utemeljen na nespoštovanju izrečenih ukrepov. Zakon o varstvu okolja namreč določa, da če upravljalec naprave ne spoštuje inšpekcijski odločb, ki so bile predhodno izdane, potem ima inšpekcija možnost izdati ukrep prepovedi nadaljnjega obratovanja. »To, da upravljalec ni spoštoval odločbe nam je v dalo podlago za izrečen ukrep, saj ga drugače ne bi mogli izdati,« je pojasnil Kaiser. Bistvena dosedanja kršitev je bila ta, da je bioplinarna predelovala odpadke, ki jih sploh ne bi. Gre za odpadke pripeljane iz Hrvaške, in sicer za živila, ki jim je pretekel rok uporabe in moko, za katero pa se je pozneje izkazalo, da je v bistvu šlo za neke beljakovine oziroma aminokisline.

Vir: Pomurje.si

 
Home Zadnje Novice Ministrica Majcnova v bioplinarni v Lendavi
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com