Četrtek, 23 November 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
Lipa.jpg

Vrtne Hiše

Zakaj madžarska podpora zamuja PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Četrtek, 06 April 2017 07:18

Pisarna Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava ProFutura ima že vse pripravljeno za objavo razpisa za spodbujanje podjetniške iniciative in gospodarskega razvoja na območju, kjer živi narodnostna skupnost, vendar mora počakati, da v Budimpešti sprejmejo zakonske oziroma pravne podlage za sklenitev pogodbe o finančni podpori.
Ta bo letos znašala 500 milijonov forintov ali približno 1,7 milijona evrov. Jožef Horvath, v. d. direktorja omenjenega zavoda, je povedal, da naj bi po zagotovilih Madžarske razpis, ki so ga napovedovali za februar ali marec, lahko objavili v drugi polovici aprila, zanj pa sta pred dnevi pozitivno mnenje dali tudi slovenski ministrstvi za finance in kmetijstvo.

Za objavo razpisa, ki bo namenjen razvoju turizma, gospodarstva in kmetijstva, je že zdaj veliko zanimanje, podjetniki in kmetje pa povprašujejo zanj v približno enakem razmerju. Znani so že tudi osnovni kriteriji za razdeljevanje denarja. Območje, kjer lahko pričakujejo finančno pomoč, se nanaša na občine Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava, kjer mora biti tudi sedež dejavnosti oziroma prebivališče prejemnika sredstev. Razpisni obrazec bo dvojezičen, s tem da bo morala biti vloga izpolnjena v madžarskem jeziku, znanje madžarskega jezika pa je tudi pogoj za odobritev pomoči. Dokazila o znanju jezika so lahko različna, bodisi končana osnovna šola na dvojezičnem območju, narodnostna volilna upravičenost, madžarsko državljanstvo ali drugo. »Razpis se torej ne nanaša na nacionalnost, kar se mi zdi zelo pomembno, čeprav bi tudi po mnenju obeh slovenskih ministrstev lahko vseboval narodnostno pozitivno diskriminacijo,« je povedal Horvath.

Denar bodo prejemniki morali nameniti za investicijo, ki se nanaša na opravljanje dejavnosti, bodisi v prostore, s tem da upravičenec tega premoženja ne bo smel odtujiti pet let, v pogodbi pa bodo navedene tudi druge varovalke pred nenamensko porabo.

VIR: Vestnik št. 13, 30.3.2017

 
Home Zadnje Novice Zakaj madžarska podpora zamuja
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com