Četrtek, 23 November 2017
Email
Make My Homepage
RSS
Pasica
Register
knjiznica.jpg

Vrtne Hiše

Ikea bi gradila rastlinjake v Lendavi PDF natisni E-pošta
Prispeval Administrator   
Četrtek, 06 April 2017 07:17

Avstrijsko vrtnarsko podjetje Herneth Gartenbau KG iz Gradca želi skupaj s partnerskim podjetjem Ikea Europa graditi obsežne rastlinjake in logistični center na kmetijskem zemljišču v skupni velikosti 40,5 hektarjev v bližini Petišovskih gramoznic oziroma z desne strani ceste, ki vodi v Mursko Središče. V rastlinjakih bi gojili rože za potrebe velikih trgovskih centrov, 75 milijonov vredna naložba pa naj bi dala okoli 600 delovnih mest.


Zaradi izražene namere vlagatelja je lendavska občina v sodelovanju z Zavodom za ekonomiko in urbanizem Murska Sobota začela na osnovi soglasnega sklepa občinskega sveta pripravljati strokovne podlage za sprejem Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), kar je tudi edini strošek občine. Ta naj bi bil pripravljen septembra ali oktobra, investitor, sredstva bo skoraj v celoti zagotovila Ikea Europa, 
pa bi potem z naložbo začel prihodnje leto in prvo fazo dokončal januarja 2019. 
Občina bo z vlagateljem podpisala tudi pismo o nameri o gradnji rastlinjakov, v katerem se bo zavezala, da bo navezala stike z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter se zavzela za njegovo uresničitev. Rastlinjaki naj bi bili postavljeni na zemljiščih, ki so pretežno v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Prav tako se bo občina s pismom zavezala, da bo po potrebi zagotovila glede na zmožnosti tudi del nadomestnih zemljišč.

Investitor je izbral lokacijo v Lendavi zaradi bližine priključka na avtocesto, geotermalne vrtine, možnosti priključka na plin in transformatorske postaje, je povedal podžupan lendavske občine Stanko Gjerkeš, ki bo tudi vodil izvedbo projekta. V projekt se bo vključil tudi Petrol Geoterm kot morebitni dobavitelj energije, del te pa naj bi bila iz obnovljivih virov.

Vir: Pomurje.si

 
Home Zadnje Novice Ikea bi gradila rastlinjake v Lendavi
Copyright © 2017. lendava.net. Designed by Shape5.com