Trimlini so gostili tradicionalni „Festival perecev 2019“, kjer so ocenili 34 izdelkov

Turistično društvo Trimlini je minulo nedeljo pripravilo tradicionalni „Festival perecov 2019, na katerem je potekalo tudi ocenjevanje najboljših. V vasi z nekaj več kot 300 prebivalcev se je zbralo veliko domačinov in gostov, ki so uživali v enkratnem dogodku. V ospredju pa so vsekakor bili pereci ali kot po širši Sloveniji poznajo, preste, katerih so večinoma ženske, ne le iz Trimlinov, temveč tudi iz Lendave in številnih drugih vasi v okolici, na ocenjevanje prinesle kar 34, od tega 18 vzorcev okroglih in 16 vzorcev ravnih, kar je več od najbolj optimističnih pričakovanj. In vsi so bili bolj kot ne odlični, tako da je tudi strokovna žirija, ki je ločeno ocenjevala okrogle in ravne perece, imela kar težavno delo izbrati najboljše med dobrimi. Med ocenjevanjem se je odvijal kulturni program, v katerem so sodelovali domači otroci, ter ljudske pevke iz Trimlinov in Čentibe, priostne pa je pozdravil tudi lendavski župan Janez Magyar.

Kot nam je po ocenjevanju povedala članica strokovne komisije, Klara Nađ Solarič (ob njej sta zraven bila še: Jože Horvat in Estera Danč), so vsi pereci bili zelo okusni, in so ugotovili le manjše razlike, ki so odločale o končnih uvrstitvah. Po njenem prepričanju je komisija vesela, da se ženske tako potrudijo in naredijo res kakovostne in zelo okusne perece. Seveda so izdelki imeli tudi lep estetski videz.

Končne uvrstitve – okrogli pereci – preste: 1. Magda Varga (Pince), 2. Piroška Hebar (Čentiba), 3. Marija Gyurkač (Trimlini) itd.; Ravni pereci – preste: 1. Margit Šimon (Čentiba), 2. Marija Bažika (Lendava), 3. Žužana Szomi (Trimlini) itd.

Res je sicer, da so tekmovalke svoje perece – preste pekle po svojih bolj ali manj skrivnih recepturah, oziroma lastnimi finesami, ki njihov izdelke naredi najboljši, dejstvo pa je, da velikega odstopanja ni. Tako so sestavine za dobre preste: 1 kg gladke moke; 0,75 litra mleka, 12 dag margarine/masla, sol, sladkor, 1 kocka kvasa, 1 jajce za mazanje.

Postopek priprave: Na kocko kvasa damo žlico sladkorja in 1,5 dl mlačnega mleka. Počakamo deset minut, nato kvas z mlekom in sladkorjem zlijemo na moko. Sol damo ob rob posode, v kateri mesimo testo, da ne pride v stik s soljo. Dodamo še stopljeno margarino in zamesimo testo. Testo pokrijemo in počakamo, da vzhaja. Približno eno uro. Nato naredimo kepice, približno 6-7 dag, in spet pustimo, da vzhaja. Iz vsake kepice naredimo približno 40 cm dolge palčke in jih zavijemo na trstiko. Počakamo, da spet vzhaja. Pred peko jih namažemo z jajcem. Pečemo jih na 200 stopinjah približno 15 minut, oziroma dokler niso lepe zlate barve. Ko so pečene, trstiko potegnemo ven…

vir: bakos.si