Meščanska hiša bo za manjšinsko krovno organizacijo in tri njene zavode. Zadruga se seli v na Kolodvorsko ulico v objekt nekdanje žage.

Ministrstvo za zunanje zadeve in zunanjo trgovino Madžarske je oktobra poravnalo celotno kupnino za poslovno stavbo Kmetijske zadruge (KZ) Lendava. Gre za zgodovinsko mestno hišo ter stavbo na njenem dvorišču skupaj s pripadajočim zemljiščem. Silvo Lutar, direktor zadruge, zneska kupnine ni razkril, je pa povedal, da je bila ta sprejemljiva za obe strani.

Kot smo že napovedovali marca letos, naj bi tu prostore dobila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, torej krovna manjšinska organizacija, in vsi trije njeni zavodi, torej zavod za informativno dejavnost, ki je izdajatelj časopisa Nepujsag, zavod za kulturo in zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava. Ti so zdaj v  stavbi nekdanjega zdravstvenega doma, ki pa je precej odmaknjena od mesta. Kmetijska zadruga se bo preselila na novo lokacijo, in sicer v objekt nekdanje žage na Kolodvorski ulici 6 v Lendavi, zdajšnje prostore pa mora zapustiti novembra.

Pogovori o prodaji so z zdajšnjim kupcem potekali od decembra lani do septembra letos, ko so tudi sklenili pogodbo, KZ Lendava pa je prostore prodajala že štiri leta. In to iz več razlogov. Dostop do dvorišča zadruga je možen le po enosmerni cesti, ki je tudi neprimerna za tovorni promet, dvorišče pa je tudi premajhno za dejavnost. Prodaji pa so botrovali tudi načrti nove ureditev mesta v povezavi z EPK 2025, kamor dejavnost zadruge več ne sodi.

VIR: vestnik.si / Majda H.