V prostorih Galerije – Muzeja Lendava so pod okriljem cikla Velikanov svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu na ogled stvaritve Christa in Jeanne-Claude.  Christo, rojen v Bolgariji, in njegova žena, Francozinja Jeanne-Claude, sta najbolj znana umetnika »prekrivanja« umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij. Vse do smrti Jeanne-Claude leta 2009 nista bila le življenjska sopotnika, temveč tudi umetniška. V več desetletjih skupnega ustvarjanja sta zaslovela po monumentalnih projektih, kot je npr. ovitje berlinskega Reichstaga leta 1995. Po ženini smrti je Christo upočasnil svoj tempo dela, vendar še vedno ostaja aktiven. Leta 2020 bo uresničil svojo dolgoletno željo, prekril bo pariški Slavolok zmage. 

Pred odprtjem razstave je zbrane nagovoril direktor Galerije-Muzeja Lendava, Dubravko Baumgartner, ki je med drugim dejal: ''Kultura je eden od temeljev razvoja slehernega kraja in v Galeriji  - Muzeju Lendava se trudimo prispevati  čim več kamenčkov h kulturnemu dogajanju na tem skrajnem vzhodu države. Pod okriljem cikla Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu, smo v naših prostorih gostili že vrsto svetovno znanih imen. Pred dnevi smo se poslovili od razstave  Hundertwasserja in Hasegawe z naslovom Vzhod in Zahod , ki si jo je ogledalo nekaj več kot 20.000 obiskovalcev.  Bistvo je očem nevidno, - te in druge smele misli Malega princa zagotovo vsi poznate. Včasih je potrebno na dogodke, prostor in nenazadnje umetnost  - pogledati drugače, s srcem. To je tudi vodilo pri ustvarjanju  umetnika, katerih dela gostimo tokrat.'' Je sklenil Baumgartner.

Župan občine Lendava Janez Magyar, je ob odprtju izpostavil, da je čas ki ga živimo neusmiljeno hiter in da redko najdemo čas za uživanje v lepoti trenutka, ki ga lahko najdemo v naravi, sočloveku ali v umetniškem delu, ter dodal: ''Umetniško delo izraža tudi umetnikova razmišljanja, njegove ideale, prepričanja, občutke in njegov pogled na svet. Morda nastavi tudi ogledalo sveta, ki ga v naglici in obilici informacij vidimo izkrivljenega in več ne zaznavamo njegovih pravih vrednosti, težav ali lepot. Tako kot umetniki, moramo tudi mi v vsakdanjem življenju zaupati vase. Vsaka razstava, ki jo odpiramo v Galeriji-Muzeju Lendava je dokaz, da smo na pravi poti. Avtorji del na razstavah ponesejo ime naše galerije širom Slovenije in izven meja.''  

V galeriji lendavskega gradu so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema. Med drugim so razstavljeni projekti, kot so oviti pariški Pont Neuf (1975–1985), Senčniki, ki so jih postavili sočasno v Kaliforniji in na Japonskem (1984–1991), prekriti Reichstag (1971–1995) in Vrata iz leta 2005. Slednja so bila na ogled v newyorškem Centralnem parku. Več kot polstoletno ustvarjalno delo je prikazano s fotografijami, grafikami, kolaži in različnim predmeti, povezanimi z njunim ustvarjanjem. Razstavo je na kratko predstavil kustos v Galeriji-Muzeju Lendava Atilla Pisnjak: ''Megalomanskih projektov Christa in njegove življenjske in umetniške sopotnice Jeanne-Claude, ne moremo obravnavati kot izključno enkratne dogodke. To so bil namreč procesi, ki so se začeli z idejo. Nastale so skice, načrti, ki so nato prešli v inženirsko načrtovanje. Ko sta imela že dovolj konkretne predloge, so se pričela pogajanja z različnimi uradi, da bi pridobila  dovoljenja za stvaritve, hkrati pa se je začel tudi diskurz  s civilno sfero. Če in ko sta dobila zeleno luč od pristojnih služb, se je pričela izvedba, ki je včasih trajala celo več tednov, mesecev… Sama umetnina pa je bila na ogled relativno kratek čas. Vse kar je ostalo za temi velikimi projekti so originalne skice, grafike, razni dokumenti in fotografije (uresničenih) idej. Čeprav je zaradi minljivosti  njunih stvaritev izredno težko predstaviti umetnost Christa in Jeanne Cloude, smo se potrudili, da bi obiskovalci preko naštetih del dobili vpogled v to nenavadno umetniško ustvarjanje. ''  je med drugim povedal Atilla Pisnjak.

Razstavo je odprla sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Nada Zoran, ki je ob tej priložnosti med drugim dejala: ''Vsaka zbirka, predvsem zbirka sodobne umetnosti razveseljuje sodobnike in bogati bodoče rodove ter prispeva k spoznavanju in razumevanju sveta. Razstave so najznačilnejši del razstavne muzejsko galerijske dejavnosti so njihova trajna, torej  široko dostopna pripoved o dediščini, o  kulturi, o zgodovini območja. Razstave so tako posebej zahtevne, dragocene in kar najbolj odgovorni del galerijske dejavnosti v celoti. Iz njih so najbolj razvidni usmerjenost, podjetnost in prepoznavnost galerije. Prav na področju prepoznavnosti gradi lendavski muzej svojo zbirko oziroma svojo predstavitev. Visoko postavljen in jasen cilj vodstva muzeja ta vztrajno in velikopotezno izpolnjuje in ga nadgrajuje.''Razstava bo na ogled do zadnjega januarja 2020.

VIR: vfocusu.com
Foto: Nara Dominko in arhiv GML